Borci u RS-u još uvijek čekaju isplatu obećanog mjesečnog dodatka

Iako je planirano da mjesečni borački dodatak u Republici Srpskoj iznosi 2,2 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava do 1. januara sljedeće godine, boračke kategorije još uvijek nisu primile obećanu pomoć.

Iako su predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) zajedno s nadležnim ministarstvom obećali isplatu, proces je zapeo, a borci su ostali bez očekivane finansijske podrške.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijel Egić, nedavno je izjavio da se borci još uvijek prijavljuju za jedinstveni mjesečni borački dodatak te da će prve isplate krenuti početkom idućeg mjeseca. Međutim, borci su zabrinuti zbog odugovlačenja procesa i sumnjaju da će obećana isplata uslijediti prije sljedeće godine.

Risto Jeftić, predsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, ističe da nedostatak novca u budžetu predstavlja ozbiljan izazov za ispunjenje zahtjeva boračkih kategorija. Osim toga, on smatra da vlast koristi odugovlačenje kao izgovor za odgodu isplate.

– Još prošle godine Milorad Dodik nam je obećao da će u septembru ove godine prebaciti 20 i nešto miliona KM u te namjene. To je ništa! To je kap u moru. Moje mišljenje je da oni nemaju taj novac i da odugovlače dogovorenu isplatu. Ako neko zaista ima dobre namjere, dobro znate da se prilikom raspisivanja bilo kakvog konkursa uvijek daje neki rok. Prolongiranje rokova za prijavljivanje boraca za mjesečni borački dodatak pokazalo je da to žele nekako da odgode. Ako se bude čekalo na to da svi borci podnesu zahtjev, da li to onda znači da ćemo čekati juni i dolazak naših saboraca iz dijaspore kako bi podnijeli zahtjev? To je apsurdno – kaže Jeftić.

Poslanik Narodnog fronta u NS RS, Radislav Dončić, koji je protestovao tražeći poboljšanje položaja boračke populacije, također izražava sumnju u isplatu i tvrdi da vlasti nemaju dovoljno sredstava za to.

Iako su vlasti najavile obezbjeđenje dodatnih sredstava za ovu svrhu, borci ostaju skeptični i traže brže djelovanje kako bi se ispunili dogovoreni planovi za isplatu mjesečnih boračkih dodataka u Republici Srpskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79