Ujedinjeni Arapski Emirati kupili borbena vozila bh. firme

Ujedinjeni Arapski Emirati kupili borbena vozila bh. firme


Tehnički remont Bratunac (TRB), specijalizirana firma iz Bosne i Hercegovine, planira isporučiti prva dva borbena vozila “Vihor” Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem januara sljedeće godine.

Slavenko Ristić, većinski vlasnik TRB-a, izjavio je da firma planira isporučiti stotine “Vihor” borbenih vozila u narednim godinama ako UAE potvrde specifikacije ovih vozila.

Borbeno vozilo “Vihor” je taktičko vozilio, čija je tržišna cijena, u ovisnosti od opreme, oko 500.000 eura i ono nije napravljeno na komercijalnoj platformi.

Vozilo “Vihor” prošlo je testiranja u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova RS- Ristić je naglasio da je TRB trenutno zatrpan narudžbama iz cijelog svijeta, što ukazuje na rastuću potražnju u namjenskoj industriji zbog globalne situacije.

Firma planira širenje prisutnosti na sajmovima u Egiptu i Abu Dabiju, te je fokusirana na razvoj novih proizvoda, uključujući upaljače, borbena vozila, linije za proizvodnju streljiva i strojeve za deminiranje. TRB ima ozbiljne planove za rast, a naglašava i podršku koju dobivaju od institucija i sponzora.

Iako firma već ima dugogodišnju saradnju sa Izraelom, izbjegava izvoz oružja u tu zemlju i Ukrajinu kako bi ostala izvan konflikata. TRB se fokusira na tržišta koja nisu u sukobu, s posebnim naglaskom na Bliskom istoku, Južnoj i Sjevernoj Africi.

TRB, osnovan 1953. godine, broji 1.000 zaposlenih i postao je ključna figura u namjenskoj industriji u regiji. Ristić, koji je preuzeo firmu 2012. godine, ističe kako su uspjeli vratiti dugove i uložiti značajna sredstva u razvoj. S obzirom na povećanu potražnju i nove narudžbe, TRB planira nastaviti širenje svog globalnog utjecaja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija