Sukob u isplati penzija

Sukob u isplati penzija


Sukob oko isplate penzija predratnim korisnicima na području Federacije Bosne i Hercegovine stvara pravni i finansijski izazov između Fondova PIO RS i Federalnog zavoda PIO/MIO. Trenutno, Republika Srpska isplaćuje penzije za 7.929 predratnih korisnika koji su stekli pravo na penzionisanje do 30. aprila 1992. godine na području FBiH. Sa 30.071 preminulih predratnih korisnika, situacija postaje sve kompleksnija.

Fond PIO RS je pokrenuo tužbu 2005. godine za preuzimanje odgovornosti za isplatu penzija kod Federalnog zavoda PIO/MIO, uz dodatno traženje novčane nadoknade za već isplaćene penzije. Međutim, sve bh. pravosudne instancije su odbile ovaj zahtjev, dok je Evropski sud za ljudska prava ukazao na diskriminaciju u nekim predmetima.

Troškovi Fonda PIO RS su dostigli impresivan iznos od 1,44 milijarde KM, s obzirom na isplate od 2005. godine do 31. oktobra 2023. godine. Ovaj iznos stvara dodatan pritisak na finansijske resurse Fondova PIO RS.

Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, ističe različitu praksu između entiteta, navodeći da je Republika Srpska isplaćivala penzije za 38.000 penzionera koji su stekli pravo na penziju na području sadašnje FBiH prije 1992. godine. Upozorava na manjak reakcije međunarodnih faktora na ovu situaciju i izražava nezadovoljstvo neispunjavanjem presude Suda u Strazburu.

Ova složena situacija naglašava potrebu za zajedničkim rješenjem i pravednom raspodelom tereta između entiteta kako bi se osiguralo fer tretiranje svih penzionera u Bosni i Hercegovini, bez obzira na entitetsku pripadnost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija