Porastao broj saobraćajnih nesreća

Porastao broj saobraćajnih nesreća


U prvih devet mjeseci ove godine na saobraćajnicama HNK zabilježeno je ukupno 605 nesreća, od čega 95 s povrijeđenim osobama i 510 s materijalnom štetom.

Iz kantonalnog MUP-a navode kako se radi o povećanju broja saobraćajnih nesreća od 19,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na cestama HBK-a u 2023. godini smrtno su stradale četiri osobe, 34 osobe zadobile su teže, a 96 lakše tjelesne ozljede.

Policija upozorava vozače da odnedavno u HBK-u nadzor saobraćaja obavljaju dva neobilježena policijska vozila u koje je ugrađen sustav EUNOMINA. Radi se o multifunkcionalnom sistemu za nadzor saobraćaja iz vozila u pokretu i stacionarno, te automatsko prepoznavanje registarskih pločica. Sistem ima mogućnost snimanja od 360 steeni i modul za noćno snimanje saobraćaja. Pored kontrole saobraćaja, video zapisi iz vozila mogu se koristiti i za evidenciju vozila koja su sigurnosno interesantna.

MUP HBK-a navodi kako planira u suradnji s lokalnom jedinicama uprave postavljanje više stacionarnih radara na više lokacija unutar kantona.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija