Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdjevanja električnom energijom

Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdjevanja električnom energijom


Kako bi spriječila neizdrživ udar na privredu, Vlada FBiH je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, zbog ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Na taj način stvorila je preduvjete da, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji FBiH, sama propiše način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena struje.

“Prema analizi JP Elektroprivreda BiH, u skladu s trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto. Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena, više od 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene snabdijevanja električnom energijom više od 60 posto. Današnja odluka ima cilj da zaštiti kupce koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja od ekstremnog povećanja cijena”, saopćeno je sa sjednice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija