Online kupovina u BiH: Kako prepoznati prevaru i zaštititi svoje podatke

Online kupovina u BiH: Kako prepoznati prevaru i zaštititi svoje podatke


Online kupovina u Bosni i Hercegovini doživjela je porast tokom pandemije, ali s rastom online prodaje povećava se i rizik od prevara.

Međunarodni aerodrom Sarajevo upozorio je nedavno na lažni oglas za prodaju kofera, a politolog Tarik Kapetanović savjetuje građane kako prepoznati prevaru i zaštititi svoje podatke.

Kapetanović naglašava važnost poznavanja realnih cijena proizvoda i brendova te upozorava na radikalne oscilacije cijena kao indikator prijevare. Također, ističe da online kupci trebaju razumjeti pravila carine, posebno kada su narudžbe iz Azije ili Amerike. Troškovi poštarine, koji su nekada bili besplatni, sada se često naplaćuju, pa je bitno obratiti pažnju na te troškove prilikom kupovine.

Online plaćanja preporučuje se obavljati putem PayPal-a, koji pruža dodatnu sigurnost. Kreiranje PayPal računa zahtijeva Visa bankovnu karticu koja se povezuje s PayPal računom, omogućujući korisnicima izbjegavanje ukucavanja brojeva kartice i PIN koda, čime se štite podaci i sredstva na kartici.

Na kraju, Kapetanović savjetuje da prije same narudžbe pažljivo provjerite podatke, uključujući ime, prezime i adresu, kako bi osigurali pravilan primitak pošiljke. Uz pažljiv pristup, online kupovina može biti sigurna i ugodna.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija