Naivna 68-godišnja žena “momaku” s Facebook-a uplatila značajnu sumu novca

Naivna 68-godišnja žena “momaku” s Facebook-a uplatila značajnu sumu novca


U posljednjem slučaju online prijevare na području Zagorja, 68-godišnja žena postala je žrtvom romantičnog prevaranta putem društvenih mreža. Prijevara je prijavljena lokalnoj policiji u četvrtak, a žrtva je ostala bez značajnog iznosa novca nakon što je nasjela na lukave ljubavne poruke na Facebooku.

Tokom razdoblja od početka novembra do jučer, nesretna žena stupila je u kontakt s nepoznatom osobom putem društvene mreže, gdje su razmjenjivali ljubavne poruke. Prevarant ju je uspio uvjeriti da uplati više hiljada eura na njegov bankovni račun kako bi joj potom poslao paket s dokumentima i novcem. Nažalost, ni paket ni novac nisu pristigli, a 68-godišnjakinja je ostala izigrana i prevarena.

Policija Zagorja reagirala je na prijavu, te su pokrenuli kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja. Kaznena prijava bit će proslijeđena nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu kako bi se poduzele daljnje mjere.

Romantične prijevare putem interneta postale su sve učestalije, a počinitelji se često predstavljaju kao osobe koje traže romantičnu vezu. Nakon što steknu povjerenje žrtve, traže novac, darove ili čak podatke o bankovnim karticama.

Ponekad čak inzistiraju na slanju videozapisa.

Policija upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije s nepoznatim osobama na društvenim mrežama, posebno ukoliko nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet. Također, naglašavaju da se ne smije vjerovati sumnjivim ponudama ili zahtjevima putem društvenih mreža.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija