Sindikati već nezadovoljni novom Vladom: ”Ovo je katastrofa”

Sindikati već nezadovoljni novom Vladom: ”Ovo je katastrofa”


U današnjem sastanku sindikati Unije neovisnih sindikata (UNS) Hercegovačko-neretvanskog kantona nisu pronašli zajednički jezik s Vladom HNK-a, ostavljajući otvorenom mogućnost štrajka za oko pet hiljada budžetskih korisnika. Josip Milić, predsjednik UNS-a, izrazio je nezadovoljstvo situacijom, istaknuvši da su pregovori bili “totalna katastrofa”.

“Ovo je totalna katastrofa, ovako nešto nismo očekivali ni u najcrnjim mislima”, izjavio je Milić novinarima nakon sastanka.

Glavna tačka neslaganja bila je povećanje osnovice plaće na kolektivnom ugovoru, iako isti još nije blizu isteka. Sindikati su istaknuli potrebu za povećanjem osnovice, dok Vlada tvrdi da je suočena s financijskim izazovima, kukanjem da su u minusu i obećanjem borbe da isplate prethodno dogovorene iznose iz kolektivnog ugovora.

Josip Milić je komentirao situaciju riječima: “Ono što je potpisano to je minimum minimuma. To je 50 posto osnovice, koja je došla na 50,5 posto i kažu nikad neće pasti ispod 50 posto. To je tuga i jad da smo pali na najniže grane što možemo biti.”

Premijerka Marija Buhač, na konferenciji za medije nakon sastanka, pokušala je smiriti strasti, naglašavajući da Vlada traži razumijevanje za trenutne izazove, posebno zbog štrajka zdravstvenih radnika i potrebe za rebalansom budžeta.

Uprkos obećanjima Vlade o socijalnom dijalogu, sindikati izražavaju frustraciju zbog nedostatka konkretnih rješenja i naznaka da će Vlada prihvatiti obvezu povećanja plaća. Sindikati su tražili 15 posto povećanja plaće, povećanje osnovice za sljedeću godinu, povećanje sredstava za isplatu tužbi, te rješenja za probleme napredovanja u struci i raspisivanja konkursa u prosvjeti.

Nakon neuspjelih pregovora, sindikati planiraju konzultirati svoje članstvo i razmotriti daljnje korake, uključujući mogući protest ili generalni štrajk.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija