Diplomirana ekonomistica koja je godinama na državnim jaslama: “Samira Hajdarević desna ruka Gavrankapetanovića”

Diplomirana ekonomistica koja je godinama na državnim jaslama: “Samira Hajdarević desna ruka Gavrankapetanovića”


Prošle sedmice objavili smo ekskluzivnu priču u kojoj smo zvaničnim javno dostupnim podacima ukazali na novo unaprijeđenje Larise Mujanović, bivše pomoćnice direktora JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” koja trenutno obavlja poslove šefa knjigovodstvenog odsjeka, a koja je u javnosti postala poznata zbog uvođenja pacijenta preko reda i napada na pacijenticu koja joj se suprostavila.

Na navedenu ekskluzivnu priču upućen je demantij od strane “Uprave bolnice” u kojem su naveli da imenovana nije unaprijeđena, nego je “nakon provedenog disciplinskog postupka uposlenica smijenjena sa mjesta pomoćnika za ekonomske poslove i raspoređena je u sektor finansija u skladu sa svojom stručnom spremom , te je dobila platu određenu kolektivnim ugovorom”.

Sjećate se pomoćnice direktora koja preko štele uvodi pacijente? Umjesto otkaza dobila unapređenje…

Iako uprava bolnice u svom demantiju nije navela na koje je radno mjesto imenovana raspoređena u sektoru finansija, demantij smo prenijeli u cijelosti. Napominjemo da uvidom u registar zaposlenih u javnom sektoru KS koje je uspostavio i kojim upravlja Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je vidljivo da je imenovana raspoređena (unaprijeđena) na radno mjesto Šef Odsjeka za knjigovodstvo sa osnovnom platom u iznosu od 2535,00 KM.

Demantij Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo nismo dobili do danas, niti se isti oglašavao po ovom pitanju.

Također, Uprava bolnice nam je u svom demantiju navela da je “dotična uposlenica je tužila Opću bolnicu i trenutno se vodi sudski spor”??? Moramo priznati da nam ovaj dio nije baš najjasniji kakve veze ima sa unaprijeđenjem dotične i premještajem sa jedne rukovodeće pozicije na drugu, te ćemo zbog toga ovu konstataciju ostaviti na tumačenje našim vjernim čitateljima.

Iz Opće bolnice demantovali: “Mujanović je raspoređena u sektor finansija te je dobila platu određenu ugovorom”

Sve prethodno nas je ponuklo da istražimo ko ustvari čini “Upravu bolnice”. Prema dostupnim podacima sa web stranice ove bolnice, trenutna pomoćnica direktora za ekonomsko-finansijske poslove je Samira Hajdarević. Samira Hajdarević je gđa sa snimka sjednice Skupštine KS koja odgovara na pitanje zastupnika Faruka Kapidžića I negira promociju bivše pomoćnice.

Negira na isti način na koji je formulisan i demantij ove bolnice na naš tekst. Ono što je javnosti poznato, a o čemu su i mediji pisali je da je Samira Hajdarević bivša šefica sektora za ekonomsko-fianansijske poslove KCUS-a I dugogodišnja desna ruka bivšeg direktora KCUSA-a Farisa Gavrankapetanovića, brata sadašnjeg direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića.

U vrijeme dok je imenovana bila šef sektora finansija KCUS, KCUS je napravio dug od 100 miliona KM, te se za taj period vežu brojne finansijske malverizacije, koje su i danas na raznim sudskim nivoima BiH. Dolaskom nove uprave na KCUS Samira Hajdarević je smijenjena sa ove pozicije I svoj radni vijek nastavlja na KCUS-u. U julu mjesecu 2020. godine za direktora Opće bolnice postavljen je Ismet Gavrankapetanović, a njegov prvi zadatak bio je da bivšoj desnoj ruci svoga brata obezbijedi novu rukovodeću poziciju.

Bivša šefica Sektora za finansijsko-knjigovodstvene i planske poslove KCUS-a Samira Hajdarević primala je mjesečnu plaću od 3.778 KM.

U 2015-toj godini je Hajdarević, Samira zaradila 67.631.05 KM

2017-te godine u Kliničkom centru zaposlen je i muž Samire Hajdarević, Meho Hajdarević, kao i njen djever Alen Hajdarević.

Opća bolnica nepunih mjesec dana po imenovanju novog direktora, tačnije 13.08.2020. godine raspisuje oglas za prijem pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove. Pomoćnika direktora bira tročlana komisija koju čine doktor, pravnik i docent sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Na konkurs za ovo radno mjesto prijavljuju se 3 kandidata, sa kojima komisija provodi pismeni i usmeni ispit, ispostavit će se sam zbog formalnosti kako bi se zadovoljila zakonska norma, jer se očito i tada znalo za koga je konkurs raspisan. Nakon pismenog dijela ispita Samira Hajdarević ima 42 od mogućih 60 bodova, te je drugoplasirana. Razlika između nje I prvoplasirane je 6 bodova.

Međutim, to joj ne smeta pretjerano da “izdominira” na usmenom ispitu na kojem od mogućih 40 bodova komisija je ocjenjuje sa 39,72 boda. Prvoplasirana kandidatkinja sa pismenog ispita na usmenom od komisije dobiva samo 26,12 bodova od mogućih 40, te zahvaljujući bodovima komisije Hajdarević preuzima prvo mjesto na listi uspješnih kandidata sa ukupno 81,72 bodova, 8 više od drugoplasirane kandidatkinje.

Kako je moguće da neko ko bude drugoplasiran na pismenom ispitu, oduševi komisiju na usmenom ispitu I na koji način je to sve ostvareno, nije nam poznato. Koliko je komisija bila kvalifikovana I kompetentna u skladu sa svojom stručnom spremom da uopšte ocjenjuje i da njen glas bude presudan na ovom konkursu obzirom da 2 (pravnik i ljekar) od 3 člana komisije nemaju nikakve dodirne tačke sa ekonomijom i opisom poslova za koje je konkurs raspisan, nije na nama da procjenjujemo.

To je pitanje više na organima koji su zaduženi za tu problematiku. Mi samo prenosimo I čitamo javno dostupne podatke, te na osnovu njih postavljamo pitanja i dajemo kritički osvrt. Po završetku konkursne procedure, Samira Hajdarević, kao najuspješniji kandidat zasniva radni odnos na mjestu pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove Opće bolnice.

Da za neke važi ona narodna” kad te krene, baš te krene” pokazuje i podatak da je imenovana u tom period, na prijedlog NIP-a imenovana i za člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U mjesecu septembru 2021. godine Samira Hajdarević je na prijedlog NIP-a imenovana za v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i na toj poziciji ostaje sve do maja 2022. godine, kada čelnici NIP-a, otvoreno nezadovoljni njenim radom, imenuju Muamera Kosovca za direktora ZZO KS.

Za period upravljanja ZZO KS od strane Hajdarević između ostalih veže se afera “Vaučer za posao” u kojoj su djeca šehida zamalo “izvisila” za posao, neblagovremeno usvajanje finansijskog plana ZZO KS, kašnjenje isplate za 250 osiguranika KS za refundaciju troškova skupih lijekova za koronu Itd. Nakon smjene Hajdarević se vraća u Opću bolnicu.

Obzirom da joj je mjesto pomoćnika direktora preuzela stranačka kolegica Larisa Mujanović (ista ona sa početka teksta) Samira Hajdarević preuzima poziciju šefa kabineta direktora Ismeta Gavrankapetanovića, te je na toj poziciji sve do skandala bivše pomoćnice Mujanović, nakon čega je I zvanično mjenja i preuzima opet njenu poziciju.

Prema podacima registra zaposlenih u javnom sektoru KS Hajdarević tu poziciju I danas obnaša, te za istu prima osnovnu neto platu od 2.535,00 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija