Schmidt: Usvojite izmjene izbornog zakona ili ću ih ja nametnuti

Schmidt: Usvojite izmjene izbornog zakona ili ću ih ja nametnuti


Ako ne bude rezultata, to ću smatrati nepoštivanjem birača. Svi znaju da postoji jedna osoba u gradu koja ima te ovlasti…

Visoki predstavik u BiH Christian Schmidt danas u svom obraćanju kazao da je nova vlast ostvarila određeni napredak pri usvajanju zakona, ali da to nije dovojno.

– Ovo je moj posljednji poziv da donesu odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Pozivam sve stranke da učvrste integritet izbornog procesa. Ukoliko domaći organi ne nađu rješenje, sada, ne u narednom mjesecu, godini, ja bih onda razmislio da kažem, u narednih dvije, tri sedmice, ne možemo zavisiti od obećanja, dakle ove sedmice, ako se to ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlaštenje da donese takvu odluku. To nije miješanje u rad Parlamenta, nego jačanje demokratije, istakao je Schmidt.

Dodao je i to da nije u pitanju miješanje u izborni proces, nego ispunjavanje zahtjeva EU.

Istakao je da je važno da izbori budu fer i korektni, zbog čega je važno da građani ne izgube povjerenje u izborni proces.

Također je zatražio uvođenje novih tehnologija u izborni proces, elektronsko prebrojavanje glasova, identifikaciju birača putem otiska prsta…


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija