Usvojen još jedan od ključnih zakona na putu ka EU

Usvojen još jedan od ključnih zakona na putu ka EU


Na hitnoj sjednici večeras je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I.). Predlagač zakona je Vijeće ministara BiH, a zakon je usvojen po hitnom postupku.

Za predloženi zakon glasalo je 34 poslanika, dok protiv nije bio niko, dok su dva poslanika bila suzdržana.

Prijedlog zakona ima ključnu ulogu u poboljšanju kapaciteta Bosne i Hercegovine za efikasnu borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Njegovo usvajanje usklađeno je s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti.

Ova inicijativa predstavlja jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i ima za cilj usklađivanje sistema sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala.

Poslanici su raspravljali o hitnom postupku usvajanja zakona, pri čemu su neki izrazili nezadovoljstvo procedurom. Ipak, zakon je na kraju usvojen kako bi se spriječilo eventualno stavljanje BiH na sivu listu Moneyvala i FATF-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić (Narod i pravda) je apelovao na kolege da danas, po hitnoj proceduri, usvoje ovaj zakon.

Kazao je da, odugovlačenjem “preuzimamo rizik da odemo na sivu listu Moneyvala i FATF-a”.

– Evaluacijski tim će nas vrlo brzo posjetiti, da će u toku svoje posjete razgovarati sa više od 50 institucija i provjeriti usklađenost ovoga zakona sa više od 200 zakonskih i podzakonskih akata, unutarnjih i međunarodnih sporazuma koji reguliraju ovo pitanje – naveo je Zvizdić.

Poslanici su nakon obavljene rasprave, prihvatili da Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti razmatraju po hitnom postupku. Potom su ga, nakon kraće rasprave, sa 34 glasa “za”, bez glasova protiv i sa dva uzdržana i usvojili.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija