NiP osudio intervenciju policije na mostarskom univerzitetu

NiP osudio intervenciju policije na mostarskom univerzitetu


Problemi na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, posebno vezani uz penzionisanje dekana na Ekonomskom fakultetu, doveli su do ozbiljnih nesuglasica i čak intervencije policije na visokoškolskoj ustanovi. Narod i Pravda Mostar reagirala je na ovaj događaj, izražavajući  zabrinutost zbog mogućeg narušavanja autonomije akademskih institucija.

Označavajući policijsku intervenciju kao “neumjesnu”, Narod i Pravda Mostar ističe da takvi događaji dovode u pitanje autonomiju visokoobrazovnih institucija te izražava uznemirenost među članovima zajednice. Kritiziraju i ulogu rektorice, koja je pozvala policiju da intervenira u rješavanju akademskih pitanja, ističući da time dovodi u pitanje svoj angažman u očuvanju ugleda Univerziteta.

Nadalje, u saopćenju se navodi da rektorica očito zanemaruje zakonska načela visokog obrazovanja, uključujući akademske slobode, otvorenost prema javnosti i poštivanje ljudskih prava. Kritizira se i izbor rektorice, koji je praćen poništavanjem konkursa od strane kantonalne inspekcije, otvarajući prostor za njen izbor, iako prvotno nije ispunjavala zakonske uvjete.

Situacija na Univerzitetu, posebno progon dekana Ekonomskog fakulteta, percipira se kao nastavak djelovanja vođenog osobnim interesima i s političkom pozadinom. Narod i Pravda Mostar poziva na ozbiljnu pažnju i saradnju svih relevantnih subjekata kako bi se očuvala autonomija institucije i osiguralo poštovanje zakona i akademskih standarda.

Uz apel za angažman svih akterata te podršku šire zajednice, Narod i Pravda Mostar izražava svoju punu podršku profesoru Adilu Trgi zbog njegovog doprinosa obrazovanju mladih i zalaganja za Ekonomski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija