Pad broja učenika u područnim školama Republike Srpske

Pad broja učenika u područnim školama Republike Srpske


Školsko zvono zvoni u gotovo polovini područnih odjeljenja širom Republike Srpske za svega desetak ili čak manje učenika, prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Srpske. Sa ukupno 444 područna odjeljenja, od kojih u 215 od njih sjedi svega nekoliko učenika.

Iako broj učenika u mnogim područnim odjeljenjima izrazito nizak, Ministarstvo naglašava da nije došlo do zatvaranja škola. Naglašavaju da su posvećeni pružanju mogućnosti roditeljima čija djeca žele nastaviti školovanje u područnim odjeljenjima s malim brojem učenika.

Demograf Stevo Pašalić ističe da je smanjenje broja učenika tipična posljedica demografskih promjena koje se reflektiraju u svim segmentima društva, uključujući i školski sistem. Primjećuje da je selo sve više lišeno mlađe populacije, što rezultira kombiniranim odjeljenjima u školama na selu.

Socijalni psiholog i sistemski porodični psihoterapeut, Maja Savanović Zorić, smatra da veličina odjeljenja ima značajan utjecaj na postignuća učenika. Manja odjeljenja omogućuju nastavnicima veću posvećenost svakom pojedinačnom učeniku, ali se problemi mogu javiti prilikom prijelaza iz područne škole u centralnu školu.

“Socijalizacijski problemi mogu nastati kada učenici prelaze iz manjih područnih odjeljenja u veće škole, gdje se često osjećaju izolirano ili isključeno iz grupa”, objašnjava Savanović Zorić.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, izražava zabrinutost zbog sve manjeg broja djece u područnim školama. Iako priznaje da neki nastavnici imaju smanjene norme, tvrdi da svi rade svoj posao pošteno.

“Sindikat će se boriti za svaku školu i svako selo. Moramo pružiti sigurnost učenicima i roditeljima o opstanku područnih odjeljenja”, naglašava Gnjatić.

Demografski trendovi i prilagodbe obrazovnog sistema sada su ključni izazovi, a zajednički napor cijelog društva neophodan je za očuvanje i unapređenje područnih škola u našoj zemlji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija