U Hrvatskoj se prodaje cijelo ostrvo za 3.250.000 eura

U Hrvatskoj se prodaje cijelo ostrvo za 3.250.000 eura


Ostrvo površine 21.677 metara kvadratnih nudi se za različite namjene poput Glamping rezora, Naturističkog rezora, organizacije vjenčanja, privatnih zabava i tim bilding izleta. S obzirom na predivnu borovu šumu, kamenu kuću izgrađenu prije 1968. godine i izvor pitke vode, ovo ostrvo može privući različite investitore. Uprkos tvrdnjama da je moguće izgraditi dodatnu kamenu kuću s maslinjacima ili drugom kulturom, cijena od 3.250.000 eura može predstavljati ozbiljan izazov.

Duž obale Jadranskog mora, često se mogu pronaći oglasi o prodaji privatnih ostrva. Međutim, stvarna kupovina ostrva nailazi na značajne prepreke koje otežavaju ostvarivanje ovog snova. Naime, nije privatno vlasništvo, već se smatra općim dobrom, što znači da je gradnja na takvim područjima zabranjena. Ovaj pravni okvir predstavlja prvi izazov za potencijalne kupce, posebno one s dubokim džepovima.

Članak 14. o planiranju i gradnji na pomorskom dobru propisuje izbjegavanje betonizacije obale uz more na udaljenosti od najmanje šest metara od crte srednjih viših visokih voda. Ovisno o veličini ostrva, ovo pravilo može postati ozbiljna prepreka, postavljajući pitanje koliko stvarno možete posjedovati od ukupne površine ostrva.

Većina ostrva koja su na prodaju često su kategorizirana kao “pašnjak”, “šumsko područje” ili “poljoprivredno zemljište”, što znači da je gradnja obično zabranjena. Postoji izuzetak u vidu mogućnosti otvaranja porodičnog poljoprivrednog dobra, što prodavci ponekad koriste kako bi sugerišu na mogućnost izgradnje “kućice” na ostrvu.

Ipak, postoji nekoliko problema. Poljoprivredno zemljište je namijenjeno isključivo poljoprivrednoj proizvodnji, što znači da se na takvim parcelama mogu graditi samo objekti namijenjeni poljoprivredi, kao što su staklenici, ambari ili štale. Postoje i minimalne veličine poljoprivrednih čestica na kojima se smije graditi, kao i ograničenja veličine objekta prema prostornom planu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija