Broj oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj daleko nadmašuje gripu

Broj oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj daleko nadmašuje gripu


U posljednjoj sezoni, Hrvatska se suočava s izazovima povezanim s COVID-19 i gripom, a podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkrivaju zabrinjavajuće brojke. Sedmični broj novooboljelih od COVID-19 kreće se oko 4.000, dok je u decembru preminulo 188 ljudi, što čini 45 umrlih sedmično.

Iako je grip zabilježen kod 1.650 ljudi, važno je naglasiti da nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Šef Službe za epidemiologiju, Bernard Kaić, ističe kako je situacija s COVID-19 ozbiljnija u usporedbi s gripom, a broj oboljelih neprestano raste.

U posljednjoj sedmici prije Nove godine, broj novooboljelih bio je nešto manji, oko 2.500, što se može pripisati manjem broju dijagnostika tokom prazničnih razdoblja. No, Kaić upozorava da su u proteklom mjesecu zabilježena više od 4.000 nova slučaja sedmično.

Važno je napomenuti da su u Hrvatskoj prisutni svi podtipovi omikrona, što dodatno komplicira situaciju. U susjednoj Srbiji, zabilježeno je 909 slučajeva oboljelih od hripavca, zbog čega je u Beogradu proglašena epidemija.

U nekim španskim regijama ponovno se uvode pravila obavezne upotrebe maski u zdravstvenim ustanovama zbog porasta broja slučajeva gripa i COVID-19. Špansko udruženje ljekara opšte prakse poziva na obavezno nošenje maski u zdravstvenim centrima širom zemlje.

Sve ove činjenice ukazuju na ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u regiji, a očekuje se da će se poduzimati dodatne mjere kako bi se suzbilo širenje virusa i zaštitila javnost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija