Građanima BiH prilikom kupovine hrane najvažnija cijena proizvoda

Građanima BiH prilikom kupovine hrane najvažnija cijena proizvoda


Građanima BiH prilikom kupovine hrane najvažnija je cijena, o čemu se izjasnilo 64 posto ispitanika, zatim sigurnost hrane 54 posto, te ukus 44 posto, rezultati su istraživanja Eurobarometra o sigurnosti hrane u kojem su učestvovala 1.003 ispitanika.

Cijena hrane bila je najvažnija i građanima EU, 54 posto se tako izjasnilo, na drugom mjestu, sa 51 posto odgovora bio im je ukus, dok su sigurnost hrane i geografsko porijeklo hrane dobili po 46 posto odgovora, saopšteno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Ukupno 69 posto ispitanika u BiH izjavilo je da je lično zainteresovano za temu sigurnosti hrane, 31 posto njih dalo je negativan odgovor. Približan rezultat je i na nivou EU, gdje je 70 posto ispitanika odgovorilo da je lično zainteresovano za sigurnost hrane.

Ispitanike iz BiH najviše brinu teme – trovanje hranom ili pićem koji su kontaminirani bakterijama, virusima ili parazitima, 37 posto, genetički modifikovani sastojci u hrani ili piću 33 posto i aditivi poput boja, konzervansa ili pojačivača okusa u hrani ili piću 32 posto.

Šef Odjeljenja za komunikacije i partnerstvo u Evropskoj agenciji za sigurnost hrane Barbara Galani rekla je da saradnja u oblasti komunikacije sa partnerima u zemljama EU i pretpristupnim zemljama ostvaruje korist od generisanja uvida kroz društvena istraživanja, kao što je Eurobarometar.

“Možemo bolje razumjeti zabrinutost i potrebe građana, te učiniti našu komunikaciju efikasnijom. Ova saradnja već donosi plodove u okviru kampanja koje zajedno sprovodimo, te služi kao input za naše nacionalne partnere pri direktnoj komunikaciji sa njihovim građanima”, istakla je ona.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija