Šta bi Sarajevo uradilo da RS proglasi nezavisnost? Dodik: Srpski predstavnik donosi odluke u OSBiH, FUP brani entitet a ne državu

Šta bi Sarajevo uradilo da RS proglasi nezavisnost? Dodik: Srpski predstavnik donosi odluke u OSBiH, FUP brani entitet a ne državu


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je za Voice of Europe gdje je odgovorio na pitanje šta bi Sarajevo uradilo ukoliko bi Republika Srpska proglasila nezavisnost.

Dodik je naveo da bi većina stanovništva Srpske podržalo odluku o nezavisnosti, jer nikad nisu ni željeli da Republika Srpska bude dio BiH.

“Međutim, po okončanju rata u Јugoslaviji, Srbija se našla u veoma nepovoljnom položaju i mi to nismo očekivali. Prema tome, bili smo prisiljeni da prihvatimo tu odluku formalizacije države, što je za nas bila bolna tačka Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, sve dok je taj sporazum na snazi, Republika Srpska je u sastavu BiH”, napomenuo je Dodik.

Photo: Voice of Europe

Prema riječima predsjednika Srpske, što više BiH pokušava da centralizuje državu, to je veća i želja Srba da ne žive u BiH, jer ne žele centralizovanu državu.

Na pitanje kako će Sarajevo reagovati ako Republika Srpska proglasi nezavisnost od BiH, Dodik je istakao da bi bilo potrebno mnogo vremena da se odgovori na to pitanje.

“Imamo tročlano Predsjedništvo koje vlada zemljom. Za angažovanje OS BiH potrebna je jednoglasna odluka koju donosi i srpski predstavnik. S druge strane, u vojsci ima i Srba i Hrvata. Siguran sam da bi, kada bi se dobila odgovarajuća komanda da se krene u ofanzivu na Republiku Srpsku, oni odbili da učestvuju u takvoj operaciji, jer bi svaka takva akcija bila protivzakonita”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je, s druge strane, policija je na teritoriji drugog entiteta, FBiH.

“Ne diramo ih i ne idemo kod njih. Takođe, sporazum između entiteta zabranjuje ulazak bilo kakvih oružanih snaga na teritoriju druge strane bez saglasnosti. Međutim, zadatak policijskih snaga Federacije nije da brane BiH kao državu, već kao entitet. Ako bi napali teritoriju Republike Srpske, to bi predstavljalo akt agresije. Isključujemo tu mogućnost”, dodao je Dodik.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija