Efendija Muharem Štulanović ne razumije optužnicu koja ga tereti da je Srpsku nazvao genocidnom

Efendija Muharem Štulanović ne razumije optužnicu koja ga tereti da je Srpsku nazvao genocidnom


Muharem Štulanović, imam i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”, u Okružnom sudu u Banjaluci je rekao da ne razumije optužnicu, a sud je konstatovao da je negirao krivicu.

Okružni sud u Banjaluci, podsjetimo, potvrdio je optužnicu koju je protiv Štulanovića 4. decembra 2023. podnijelo Republičko javno tužilaštvo.

Prema navodima optužnice, Štulanović je 13. januara te godine u vjerskom objektu u kompleksu Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću, u toku vjerskog obreda, održao govor u kojem je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Srpsku, označivši je kao genocidnu tvorevinu.

Govor Muharema Štulanovića je objavljen na Youtube.

Efendija optužen da je omalovažavao Republiku Srpsku

“Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine ‘er es’, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine. Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi”, izjavio je Štulanović.

“Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine.

Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi”, izjavio je Štulanović.

MUP RS se poziva na Krivični zakon RS. U Krivičnom zakoniku RS navodi da se ovdje radi o krivičnom djelu povreda ugleda RS i njenih naroda (član 280a), a ko to učini, zaprijećen mu je zatvor.

Govor je izrečen na teritoriji Federacije BiH, tačnije u Bihaću, gdje MUP RS nema ovlasti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija