Helez: EUFOR pokreće istragu zbog prisustva vojnika na obilježavanju 9. januara u Milićim

Helez: EUFOR pokreće istragu zbog prisustva vojnika na obilježavanju 9. januara u Milićim


Mirovna misija EU u Bosni i Hercegovini (EUFOR) pokreće istragu zbog kontroverznog incidenta koji se dogodio tokom obilježavanja “Dana Republike Srpske” u opštini Milići. Na fotografijama objavljenim od strane opštine, uočava se prisustvo vojnika EUFOR-a, a identitet vojnika i zemlja iz koje dolazi još uvijek nisu poznati.

Ministar odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, potvrdio da je kontaktirao komandanta EUFOR-a, Helmuta Habermayera, koji ga je obavijestio o incidentu. Ministar Helez izjavio je da će EUFOR sprovesti istragu u skladu sa svojim pravilima i postupiti u skladu s rezultatima istraživanja.

“Nismo ulazili u detalje, ali bitno je da su pokrenuli istragu”, izjavio je ministar Helez za Klix nakon sastanka s komandantom EUFOR-a.

Iz EUFOR-a su istakli da je vojnik bio dio “tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom” i da je bio prisutan na događaju kako bi posmatrao lokalna dešavanja.

Međutim, nije pruženo objašnjenje zašto je vojnik držao svijeću zajedno s ostalim učesnicima u obilježavanju neustavnog praznika, umjesto da stoji sa strane i posmatra.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija