Foto: Ilustracija
Sve više pasa lutalica na sarajevskim ulicama: Koga zvati?

Sve više pasa lutalica na sarajevskim ulicama: Koga zvati?


U slučaju da vas napadnu psi lutalice, za pomoć se možete obratiti Veterinarskoj stanici Novi Grad, koja pokriva i općine Novo Sarajevo i Vogošću.

Za pomoć se možete obratiti i Higijenskom servisu KJKP Rad.

Provjerili smo i najaktivnija služba za humano uklanjanje pasa lutalica je Veterinarska stanica općine Novi Grad, koja osim svoje opslužuje još dvije spomenute općine. Navode da po potrebi djeluju u cijelom Kantonu Sarajevo iako nemaju potpisan ugovor sa Vladom KS.

Bh. advokat savjetuje: Ukoliko vas napadnu psi lutalice možete dobiti od 700 do 3.000 KM

– U novembru i decembru prošle godine znatno se povećao broj pasa na sarajevskim ulicama i svakodnevno imamo veliki broj poziva od građana koji traže da se psi uklone sa ulica. Djelujemo odmah na poziv građana ukoliko naša ekipa nije zauzeta. Ako nismo to u mogućnosti, obiđemo kasnije mjesto gdje su uočeni psi. Građani nam se mogu obratiti za pomoć i po danu i u noći.

Ako se pojave psi lutalice bilo gdje u općini Novo Sarajevo, građani se mogu obratiti Civilnoj zaštiti Novo Sarajevo na broj telefona 033/492-140 ili direktno na naš broj fiksnog telefona 033/586-644 ili na mobitel 062/349-724 i mogu zvati u toku 24 sata i uvijek će im se neko javiti.

Prošle godine imali smo potpisan ugovor sa Vladom KS da ovaj posao obavljamo u cijelom Kantonu, ugovor je istekao, a nismo potpisali novi. Bez obzira na to ako nas građani pozovu iz bilo kojeg dijela KS, mi intervenišemo – kazala je za Faktor Adela Merdan iz Veterinarske stanice Novi Grad.

Higijenski servis KJKP Rad prima pozive od građana od ponedjeljka do subote od 7 do 20 sati na broj telefona 033/450-269.

– Nakon što nam se jave građani za humano uklanjanje pasa lutalica, ekipe izlaze na teren i vrše neškodljivo uklanjanje napuštenih i agresivnih pasa sa tog javnog prostora i oni se predaju nadležnoj veterinarskoj stanici na zbrinjavanje i na taj način se okončava aktivnost koju obavlja Higijenski servis – izjavio je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Kantonalno javno preduzeće Veterinarska stanica Sarajevo zaduženo je za prijem pasa nakon što ih dovezu higijenski servisi.

– U slučaju ugriza, svakako se izvrši klinički pregled psa da se provjeri sumnja na bjesnilo. Ako su psi napali ljude, a nisu ih ugrizli, onda se sklanjaju u azile za pse. Povećan je broj pasa na ulicama, ali vjerovatno tragaju za hranom i sve službe moraju hitno rješavati ovaj problem – poručuju iz Veterinarske stanice Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija