Željka Stojičić
Ministarstvo prosvjete i kulture RS o presudi za bosanski jezik: Uložit ćemo žalbu

Ministarstvo prosvjete i kulture RS o presudi za bosanski jezik: Uložit ćemo žalbu


Osnovni sud u Bijeljini donio je presudu u korist roditelja i djece iz Janje, a prema odluci suda, u svim dokumentima učenicima se mora upisivati bosanski jezik kao maternji.

Sud je utvrdio da postoji diskriminacija koju vrši Republika Srpska, da su bošnjačka djeca tretirana neravnopravno u ovom slučaju, te da je došlo do povrede prava na jednako postupanje.

RS izgubio pravnu bitku: Djeci u svim dokumentima mora biti upisan bosanski jezik!

“Jezik se zove bosanski jezik, a ne bošnjački jezik i da se nalaže da prestanu sa nazivanjem i upisivanjem maternjeg jezika kao ‘Jezik bošnjačkog naroda’. Presuda je vrlo bitna, iako ona nije još pravosnažna, ali imajući u vidu sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Vrhovnog suda RS vezano za Kotor Varoš, nema izgleda da presuda bude drugačija”, naveo je advokat Kaniža.

Ministrica prosvjete i kulture RS Željka Stojičić kaže da će uložiti žalbu na ovu odluku.

“Ministarstvo prosvjete i kulture će, posredstvom Pravobranilaštva Republike Srpske, uložiti žalbu Okružnom sudu u Bijeljini protiv prvostepene presude Osnovnog suda u Bijeljini gdje je mepravosnažnom sudskom odlukom naziv maternjeg jezika koji djeca izučavaju promijenjen je “bosanski””, kaže Stojičić.

Kada je u pitanju upotreba jezika i pisma u osnovnim školama u Republici Srpskoj, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske postupa u skladu sa Ustavom Republike Srpske i zakonima kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na upotrebu jezika i pisma, istakli su u saopštenju.

Ustavom Republike Srpske je propisano da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, te da su službena pisma ćirilica i latinica.

“Učenicima bošnjačke nacionalnosti upisuje se u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu sa odredbama Ustava Republike Srpske kao jezik bošnjačkog naroda”, naglasili su.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija