Lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a dogovorili tehničke izmjene Izbornog zakona BiH: Finalizacija planirana za februar

Lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a dogovorili tehničke izmjene Izbornog zakona BiH: Finalizacija planirana za februar


Na sastanku lidera SNSD-a, Trojke i HDZ-a održanom 18. januara postignut je dogovor o pokretanju tehničkih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ključna pitanja su razmatrana, uključujući i način izbora članova Centralne izborne komisije. SNSD je izvijestio da će finalni dogovor biti postignut tokom februara.

“Napravljen je značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara. Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu BiH. Politički lideri obavezali su se da nastave konstruktivne partnerske razgovore sa ciljem postizanja dogovora u navedenom roku”, saopštili su iz SNSD-a.

Izjava lidera HDZ-a Dragan Čovića nakon sastanka naglašava konstruktivan ton i zajedničko opredjeljenje da se do kraja februara finaliziraju izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović je istakao važnost dijaloga među domaćim političkim predstavnicima.

U okviru dogovora, naznačena je i jednokratna pomoć Javnim RTV servisima, s korist u odnosu na BHRT. Dodatno, planirano je povećanje budžeta institucija BiH za 40 miliona KM, financirano iz dobiti Centralne banke BiH.

Ipak, lideri se nisu uspjeli dogovoriti oko sjedišta budućeg Apelacionog suda. SNSD preferira Banja Luku, dok Trojka zagovara Istočno Sarajevo. Ovo pitanje ostaje neriješeno uprkos postignutom napretku u drugim aspektima razgovora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija