Ustavni Sud BiH ukida član 280a. zakona RS o kleveti kao neustavan

Ustavni Sud BiH ukida član 280a. zakona RS o kleveti kao neustavan


Ustavni sud Bosne i Hercegovine, na online plenarnoj sjednici održanoj danas, donio je odluku kojom se ukida član 280a. Republike Srpske (RS) koji se odnosi na kriminalizaciju klevete. Ova odluka rezultat je apelacije Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i 14 poslanika Predstavničkog doma, podnesene u augustu prošle godine.

Ustavni sud je zaključio da odredbe člana 280a. nisu u skladu s Ustavom BiH.

Ova odredba se odnosi na povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda. Sud je smatrao da je obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim putem ovog člana prevelik, što dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije.

U odluci se navodi da krivično djelo propisano članom 280a. ostavlja mogućnost primjene mjera iz Zakona o krivičnom postupku za osiguranje prisustva optuženog lica i vođenje krivičnog postupka, što potvrđuje odvraćajući efekat.

Međutim, Ustavni sud je zaključio da ova odredba nije proporcionalna ciljevima zbog kojih je donesena i da predstavlja nepotrebno miješanje u slobodu izražavanja u demokratskom društvu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija