Dodik optužuje Ambasadu SAD: Hoćete da kontrolišete izbore u BiH!

Dodik optužuje Ambasadu SAD: Hoćete da kontrolišete izbore u BiH!


Nakon što je ambsada SAD-a u Bosni i Hercegovini otkrila kako je neprihvatljiv dogovor vladajuće koalicije iz Laktaša, Dodik ne prestaje sa pritužbama, prijetnjama i žalbama.

Danas je ponovo kritikovao ambasadu SAD-a, istakavši kako žele upravljati izbornim procesima u BiH.

Ambasada SAD-a smatra da su izbori u BiH suvereno pravo Michaela Murphyja, a ne građana BiH. Otuda otvoreno poručuju da hoće da upravljaju kompletnim izbornim postupkom i da ga kontrolišu. Otvoreno rušenje dogovora legitimnih i demokratski izabranih predstavnika tri naroda predstavlja najgrublji udar na BiH. Poruka “vi ne znate šta je dobro za BiH, ali ja znam”, najveća je uvreda i za Srbe, i za Bošnjake i za Hrvate, koji su izabrali nas da ih predstavljamo. Ima li veće kompromitacije izbora od činjenice da izabrani predstavnici ne odlučuju? Postoji li veći udar na naš suverenitet i integritet od činjenice da jedna ambasada osporava dogovor narodnih predstavnika u zemlji čiji su gost? – poručio je Dodik i dodao.

Mnogo puta BiH je u vrtlogu sukoba svjetskih sila poslužila kao poligon za odmjeravanje snaga. Duboko vjerujem da je sadašnja generacija političara daleko odgovornija i da interese svog naroda neće žrtvovati zarad bilo čijih interesa. Jedini interesi Republike Srpske su mir i razvoj zasnovani na dogovoru i kompromisu sa Bošnjacima i Hrvatima. Jer BiH pripada konstitutivnim narodima, Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, kao i ostalima. Pripada i sastavljena je od dva entiteta Republike Srpske i FBiH. Ona definitivno ne pripada ambasadama stranih država. To, valjda, ne treba dokazivati.

Podsjećamo, američka ambasada je upozorila da tehničke izmjene, koje su predložili državni političari, ostavljaju prostor za izborne krađe te apeluju da bi svako uređenje biračkih odbora koje povećava kontrolu političkih stranaka bilo nepoželjno (kakav je upravo prijedlog koji su dogovorile vladajuće stranke).

Ideju o zatvaranju izbornih listi, obaveznom glasanju, izmjeni centusa i druge iz objavljenih dokumenata sa sastanka u Laktašima, Amerikanci su okarakterisali kao “jačanje postojećeg neodgovornog sistema i pomjeranje stranačke politike ka oligarhiji”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija