Washington Post: Muslimani i Jevreji u BiH pozivaju na mir i dijalog

Washington Post: Muslimani i Jevreji u BiH pozivaju na mir i dijalog


U subotu su se Jevreji i Muslimani iz Bosne i inozemstva okupili u Srebrenici kako bi zajednički obilježili Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Organizirano je potpisivanje Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative s ciljem promoviranja suosjećanja i dijaloga usred ratnih sukoba između Izraela i Hamasa.

Organizator događaja bio je centar koji čuva sjećanje na jedini priznati genocid u Evropi od Holokausta, masakra u Srebrenici tokom međuetničkog rata u Bosni 1992-1995., u kojem je ubijeno više od 8.000 muslimanskih Bošnjaka. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istaknuo je da Bosanski muslimani i Jevreji dijele iskustvo progona te da moraju ostati ujedinjeni u posvećenosti miru.

“Naše veze su tkane i u vremenima iskušenja i u periodima blagostanja i interakcije, u kojoj smo jedni od drugih učili i u dobru se pomagali”, izjavio je Kavazović. Osvrnuo se na zlo antisemitizma i antimuslimanske mržnje te pozvao na obnavljanje zavjeta o dobrim susjedstvima.

Profesor Menachem Z. Rosensaft, predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen, sin preživjelih Holokausta, pridružio se komemoraciji. Rosensaft je istaknuo važnost zajedničkog sjećanja i posvećenosti sprječavanju ponovnih užasa.

Komemoracija je posebno naglasila herojske čine bosanskih Muslimana koji su riskirali živote spašavajući Jevreje od nacističkog terora. Nakon ceremonije, potpisana je Muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa, u kojoj su se Kavazović i Rosensaft obvezali surađivati u kriznim situacijama, održavati kanale komunikacije te sjećati se i komemorirati žrtve prošlih genocida.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija