Šesnaesta godišnjica smrti Denisa Mrnjavca: Upozorenje na problem vršnjačkog nasilja

Šesnaesta godišnjica smrti Denisa Mrnjavca: Upozorenje na problem vršnjačkog nasilja


Uoči šesnaeste godišnjice smrti Denisa Mrnjavca, srednjoškolca koji je brutalno ubijen u tramvaju na povratku iz škole, njegova majka, Ana Mrnjavac, izrazila je razočaranje sistemom i vlastima u Bosni i Hercegovini.

Denis je preminuo od teških tjelesnih povreda nanijetih od strane trojice maloljetnika, njegovih vršnjaka.

Ana Mrnjavac naglasila je da uprkos obećanjima vlasti o izgradnji spomenika u čast Denisu i ustanovljenju nagrade u njegovo ime, ništa od toga nije ostvareno. Ova tragedija postala je simbol problema vršnjačkog nasilja i nedostatka adekvatne reakcije sistema.

Majka Denisa Mrnjavca izrazila je nepovjerenje u pravosudni sistem, naglašavajući da su kazne za ubistva preblage, a isti se tetoše u zatvoru. Smatra da su svi dijelovi društva, uključujući policiju, sudstvo i tužiteljstvo, zakazali u sprečavanju ovakvih tragedija.

Iako je Grad Sarajevo donio odluku o izgradnji spomenika i osnivanju nagrade Denis Mrnjavac, njihova provedba nije se dogodila, što dodatno pojačava osjećaj nemoći i nepostizanja pravde za porodicu Mrnjavac.

Denis Mrnjavac preminuo je 6. februara 2008. godine nakon što su ga njegovi vršnjaci brutalno napali u tramvaju. Njegova smrt potaknula je brojne građanske inicijative i proteste protiv vršnjačkog nasilja, no duboki korijeni problema i dalje ostaju izazov za bosanskohercegovačko društvo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija