Sta je sve carina oduzela u 2023.: Šrafcigeri, kišobrani i skupocjeni mobiteli

Sta je sve carina oduzela u 2023.: Šrafcigeri, kišobrani i skupocjeni mobiteli


Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH objavila je dvije javne aukcije i direktnu prodaju zaplijenjene robe uskladištene u magacinima u Tuzli, Orašju, Brčkom, Zvorniku i Bijeljini, koje će biti održane 21. februara u sjedištu Regionalnog centra Tuzla.

Ponuda je raznovrsna, pa zainteresirani kupci, po povoljnijim cijenama, mogu doći do šrafcigera ili burgija, remenova, ventila, autodijelova, cipela, čizama, sandala i kišobrana, odjeće, različite vrste metala i legura, u ponudi je i jedna lovačka puška, ali i polovni i novi mobiteli najpoznatijih proizvođača.

Najviše duhana

– Uprava za indirektno oporezivanje BiH je tokom 2023. godine privremeno oduzela robu u vrijednosti od 22 miliona KM. Riječ je o robi koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Među oduzetom robom najviše ima duhana i duhanskih prerađevina, tekstila i odjeće, automobila i autodijelova, raznih tehničkih uređaja i ostale robe široke potrošnje – kazao je za “Avaz” Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH.

U januaru prošle godine službenici UIO u pošiljci banana otkrili su i veliku količinu kokaina, koja je predata SIPA-i na daljnje postupanje. Među robama oduzetim tokom 2023. najveću vrijednost imali su tekstilni proizvodi, ali i duhan, cigarete, duhanske prerađevine i aroma za nargilu, putnička vozila, autodijelovi, medicinska oprema i lijekovi, skijaška oprema, satovi…

Nadležni sudovi

– Roba koja se oduzme ima status privremeno oduzete robe, a nakon okončanih prekršajnih i krivičnih postupaka pred nadležnim sudovima UIO može određenu robu prodati ili uništiti. Konačnu odluku o tome donose nadležni sudovi u svakom pojedinačnom predmetu – pojašnjava Kovačević.

Tokom prošle godine UIO je organizirala 17 javnih aukcija i 29 direktnih prodaja. Izvršena je prodaja robe ukupne vrijednosti 314.943 KM, dok je otkup oduzete robe izvršen u regionalnim centrima Mostar i Sarajevo u ukupnom iznosu od 33.782 KM.

Uništeno 2,3 miliona KM

Postupajući u skladu s Uputstvom o uništenju i ustupanju carinske robe, u toku 2023. godine je uništeno pravosnažno oduzete robe u iznosu od 2.303.903 KM.

Roba koja se uništava je uglavnom akcizna, poput cigareta, jer se radi o robi za koju se ne zna porijeklo i šta je sastavni dio takvih proizvoda te se kao takva ne može izložiti prodaji, budući da bi mogla biti štetna po zdravlje ljudi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija