58-godišnji muškarac imao nekretnine u BiH, a uzimao socijalnu pomoć

58-godišnji muškarac imao nekretnine u BiH, a uzimao socijalnu pomoć


Muškarac (58) iz Bosne i Hercegovine, koji posjeduje dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, našao se pod udarom javnosti nakon što je otkriveno da je godinama primao socijalnu pomoć od austrijskog Državnog ureda za zapošljavanje (AMS), iako je u BiH vlasnik kuće.

Ovaj slučaj došao je na vidjelo nakon što su zaposlenici općine Mistelbach primijetili određene nepravilnosti i podnijeli prijavu nadležnim organima. Tokom istrage koju je provela Radna grupa za prevenciju zloupotrebe socijalne pomoći (SOLBE), otkriveno je da je 58-godišnji muškarac, koji živi u Austriji sa dvojnim državljanstvom Hrvatske i BiH, primao socijalnu pomoć od okružnog organa uprave od 2004. godine.

Međutim, ključna sporna činjenica bila je što nije prijavio posjedovanje kuće i zemljišta u Bosni i Hercegovini od 2006. godine. Austrijski mediji izvještavaju da je ovaj 58-godišnjak namjerno sakrio svoju imovinu od lokalnih vlasti, iako je bio obavezan prijaviti je, te je na taj način nezakonito primao socijalnu pomoć.

Istražitelji su također otkrili da muškarac nije prijavljivao svoje boravke u svojoj drugoj kući u inozemstvu nadležnim organima, te je za to vrijeme nastavio nezakonito primati pomoć od službe za zapošljavanje.

Prema izvještajima, nastala šteta procijenjena je na više od 300.000 eura, zbog čega je podnesena prijava nadležnom javnom tužiteljstvu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija