Konaković: HDZ-ove izmjene Izbornog zakona u BiH prihvatljive samo u okviru ustavnih reformi

Konaković: HDZ-ove izmjene Izbornog zakona u BiH prihvatljive samo u okviru ustavnih reformi


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, iznio je ključne informacije o napretku zemlje prema članstvu u Europskoj uniji (EU), ističući da su vladajuće stranke fokusirane na konačni cilj, s obzirom na nadolazeću historijsku odluku o otvaranju ili neotvaranju pregovora o pristupanju.

Na sastanku u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavnici vladajućih stranaka pokazali su izraženije zanimanje za ovu temu nego prije, naglasio je Konaković. Pritisak koji se osjeća dodatno potiče svijest u završnici, nadajući se da će se jučerašnji razgovori realizirati korektno.

Izvještaj o napretku BiH na evropskom putu očekuje se na sjednici Evropskog vijeća u martu, što je od iznimne važnosti za zemlju. Ključni zahtjevi EU uključuju reforme u zakonodavstvu, posebno u vezi s zakonom o sukobu interesa i sudovima, te pripreme za unaprijeđeni izborni proces.

Evropska unija jasno je stavila do znanja da će odgovor o početku pregovora ovisiti o usvajanju niza zakona, uključujući zakon o sukobu interesa, prevenciju pranja novca, reformu sudstva te saradnju s Frontexom.

Konaković je istaknuo da se radi na detaljima, ali da postoji još nekoliko otvorenih pitanja. Radne grupe već raspravljaju o dokumentima, ali se očekuje da politički lideri donesu konačnu odluku oko spornih pitanja.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Konaković je naglasio važnost integriteta izbora te istaknuo da postoje određeni zahtjevi koji će zahtijevati ustavne reforme.

Pojasnio je da HDZ insistira da se u okviru tehničke izmjene Izbornog zakona riješi i pitanje člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda te dodao da će oni pristati na to samo ukoliko se to pitanje riješi u okviru ustavnih reformi.

Tvrdi da za usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca nema nikakvih zadrški te je podsjetio da je Predsjedništvo jučer podržalo pokretanje pregovora sa Frontexom.

Zakon o sprečavanju pranja novca nema zadrški, dok je podržano i pokretanje pregovora sa Frontexom, dodao je Konaković.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija