Tender ponovo oboren: Od nabavke aparata za zračenje nema ništa

Tender ponovo oboren: Od nabavke aparata za zračenje nema ništa


Administrativna procedura opet je uzrok odlaganja nabavke aparata za zračenje u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla. Sveprisutna birokratija ponovo stavlja ugrožene pacijente, onkološke bolesnike, na težak put do zračenja, dok se paragrafi i zakoni prebijaju preko njihovih leđa.

Naime, nakon što je tender za nabavku aparata za zračenje ponovno pao, Univerzitetski klinički centar Tuzla suočava se s novim izazovima. Ovaj put žalba jednog od ponuđača, Siemens Medicine iz Sarajeva, izazvala je zastoje u procesu. Mostarska firma Inel-med je, s druge strane, diskvalificirana zbog nepostavljanja bankovne garancije.

I dok su strane uključene u postupak izjašnjavaju se o zakonitosti procedura, pacijenti, već umorni i bolesni, prisiljeni su na dodatne napore i finansijske izdatke kako bi primali terapiju u drugim gradovima poput Sarajeva, Mostara i Zenice.

Murisa Bričić iz Udruženja “Nismo same” iz Gračanice izražava razočaranje i poziva na razmišljanje o ljudskim posljedicama ovakvih administrativnih prepreka. “Da li su razmišljali o tome da oni sutra mogu biti u našoj koži?” pita Bričić.

Udruženja, poput Udruženja “Nismo same”, apeliraju na potrebu skraćivanja ili poboljšanja tenderskih procedura u hitnim slučajevima poput nabavke aparata za zračenje.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH predlaže dva rješenja: sprovođenje tendera u skladu sa zakonom, ali bez mogućnosti osporavanja, ili skraćeni pregovarački postupci u hitnim medicinskim slučajevima.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere za Oslobođenje, priznaje važnost poštivanja zakonskih procedura, ali također ističe potrebu za prilagođavanjem sistema u hitnim slučajevima, kao što je nabavka opreme za zračenje koja može spasiti živote.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija