Kuha li se nešto iza zavjesa: Slijedi nova Vlada FBiH?!

Kuha li se nešto iza zavjesa: Slijedi nova Vlada FBiH?!


Vidi se da unutar ‘Trojke’, unutar druge parlamentarne većine, s naše strane, uglavnom gdje je to HDZ BiH i HDZ 1990., puno toga ne funkcionira, kaže u intervjuu delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik novoosnovane stranke Hrvatski demokratski savez, Ivo Tadić.

Tadić tvrdi da parlamentarna većina u Federaciji BiH funkcionira “od sjednice do sjednice”.

“Evo, vidjeli ste i sa Proračunom se čekalo, zato se i desilo sve preko noći. Evo, mislim da je to u ovom trenutku. Šta će se desiti, ne znam. Mene ne bi iznenadilo da dođe i do same rekonstrukcije federalne Vlade”.  

-Da li se o tome razgovara?

“Mislim da, u kuloarima nekim. Mislim, moje su procjene da se i to može desiti”. 

-Ko bi formirao novu parlamentarnu većinu?

“Ponovo ‘Trojka’, Hrvatska demokratska zajednica. Ali, evo, to su neka saznanja. Da li će ući neko novi – NES, Stranka za BiH, ne znam“. 

Tadić: HDS će se razlikovati od HDZ-a

Ivo Tadić, nekadašnji član HDZ-a Bosne i Hercegovine, te aktuelni delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nedavno je osnovao političku stranku koju je nazvao Hrvatski demokratski savez (HDS). Navodi da će HDS djelovati, prije svega, na prostoru Zeničko-dobojskog kantona, a politika koju će voditi razlikovat će se od politike HDZ-a.

“U prvom redu, možda je za nevjerovati, razlikovat ćemo se od HDZ-a BiH po demokratskom odlučivanju. Mi unutar Zeničko dobojske županije, pogotovo općine Žepče, zadnjih godina dužnosnici, članovi Hrvatske demokratske zajednice, nisu bili u prilici da biraju, a kamoli da budu izabrani“, navodi Tadić.

Tadić sebe smatra legitimnim predstavnikom hrvatskog naroda jer je, kaže, na Općim izborima 2022. godine dobio, kao član HDZ-a BiH, 52 posto glasova onih koji su glasali za ovu stranku.

“Imao sam najviše glasova unutar svih županija, od Neuma do Save, kad je u pitanju nekakav moj legitimitet. A možete misliti u Žepču je bila jedna skupina, koja je čak iz općine slala poruke da se ja ne podržim kao nositelj liste kao predsjednik Županijskog odbora. O tom legitimitetu zaista je suvišno pričati“, govori predsjednik HDS-a Ivo Tadić.

Potencijal “hrvatske opozicije HDZ-u”

Politički partneri HDS-a, prije svih, bit će opozicione političke stranke, ističe Tadić, navodeći da na prostoru Zeničko-dobojskog kantona stranke sa hrvatskim predznakom mogu računati na oko 12.000 glasova. Za te glasove će se sada boriti i HDS.

“Ovo je sada za nas test da vidimo što ćemo napraviti na lokalnim izborima kako bi se pripremili za Opće izbore u Bosni i Hercegovini za dvije godine. Naše procjene zadnjih dana, kako smo ušli u ovaj dio na terenu, zaista je neočekivano. Evo ovaj skup (Izborni sabor op.a.), bili su svi na neki način oduševljeni odzivom, brojem ljudi i mi smo čak u jednom trenutku, zadnja dva dana, neke ljude zamolili da ne dolaze jer smo imali problema sa smještajem“, navodi Tadić.

Uskoro prestaje potreba za HNS-om

Tadić smatra da će pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda uskoro biti riješeno, posebno sada, kako kaže, kada predstavnici međunarodne zajednice i njegovi prijatelji Bošnjaci smatraju da nije uredu da jedan narod bira drugom narodu njegove predstavnike.

“U trenutku kada bude postignut dogovor oko izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, prestat će potreba za Hrvatskim narodnim saborom (HNS)”, smatra Tadić.

HDS, prema Tadićevim riječima, podržava tehničke izmjene Izbornog zakona. Dodaje, kako je na svojoj koži osjetio poteze HDZ-a BiH. Kada je riječ o plinovodu, takozvanoj Južnoj interkonekciji, Tadić kaže da očekuje kvalitetan dogovor o tome, bez obzira na to hoće li sjedište firme biti u Sarajevu, ili na nekom drugom mjestu u Federaciji BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija