Šta radi tajna služba Srbije u institucijama Bosne i Hercegovine?

Šta radi tajna služba Srbije u institucijama Bosne i Hercegovine?


Brojna su pitanja bez odgovora, od neregularnosti pri zapošljavanju Dragana Mitrovića u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH do toga da je bio na dodatnim provjerama.

Zloupotrebe u konkursnim procedurama i sumnje u regularnost kod zapošljavanja nisu nepoznanica ni kad je riječ o policijskim agencijama na državnom nivou. Zapošljavanja u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) još od prošle godine u fokusu su istraga SIPA i Tužilaštva BiH.

INTERNI OGLAS

Ovaj put bavimo se likom i (ne)djelom policijskog službenika Dragana Mitrovića, savjetnika direktora DKPT-a Enesa Karića. Pa, krenimo redom. Kako Oslobođenje saznaje iz dobro obaviještenog izvora, Mitrović je 2011. godine iz MUP-a RS-a prešao u DKPT, gdje je zasnovao radni odnos. Do danas nikome nije jasno kako mu je to pošlo za rukom i kakve je veze imao, budući da je u trenutku zapošljavanja imao diplomu Fakulteta civilne odbrane koji je završio u Beogradu 2002, a koja mu prethodno nije nostrifikovana/priznata piše Oslobođenje.

To kod Mitrovića nije umanjilo apetite za napredovanjem, pa se prijavio na interni oglas za unapređenje u čin samostalni inspektor i čin viši inspektor u DKPT-u. Međutim, tadašnji direktor Direkcije Mirsad Vilić 4. maja 2015. godine donosi zaključak kojim se Mitroviću nalaže da shodno rješenju Odbora za žalbe policijskih službenika izvrši nostrifikaciju diplome o stečenoj visokoj stručnoj spremni i da dokaz o nostrifikaciji dostavi Komisiji za unapređenje policijskih službenika u najkraćem roku, ne dužem od mjesec od prijema zaključka. Zaključkom je ujedno i prekinuta procedura unapređenja do, kako je navedeno, ispunjenja naložene obaveze kako bi se nastavila procedura unapređenja.

Mitrović nam je nimalo ljubaznim tonom rekao da nije raspoložen da odgovara na pitanja, da je policijski službenik i da izjave niti želi niti može davati

Rješavajući Mitrovićevu žalbu, Odbor za žalbe policijskih službenika donosi rješenje kojim se ona djelimično usvaja, te se lista kandidata isključenih i lista kandidata prihvaćenih za proceduru unapređenja u čin samostalni inspektor i čin viši inspektor poništavaju.

Mitrović je potom Univerzitetu u Sarajevu 22. maja 2015. podnio zahtjev za stručno priznavanje visokoškolske kvalifikacije, nakon čega je Senat Univerziteta u Sarajevu na sjednici održanoj 24. juna 2015. donio rješenje kojim se Mitroviću priznaje visokoškolska kvalifikacija – profesor odbrane i zaštite, u svrhu zapošljavanja u BiH.

Mitrović je, ponavljamo, već uveliko radio u DKPT-u bez nostrifikovane diplome. Ko mu je to omogućio, nije poznato. Odgovor nismo dobili ni od direktora DKPT-a Enesa Karića iako smo se Direkciji pisanim putem obratili 29. januara.

Godinu kasnije, 2016, Mitrović je ponovo u fokusu kada na adresu DKPT-a stiže žalba iz Direkcije za evropske integracije (DEI) na Mitrovićevo ponašanje, koju je potpisao tadašnji direktor Edin Dilberović i koju je Oslobođenje dobilo na uvid. Naime, DEI kao generalni koordinator TAIEX aktivnosti za BiH 29. novembra 2016. zaprimio je e-mail od Ureda TAIEX-a u Bruxellesu u vezi s ekspertnom misijom koja se održavala u DKPT-u od 3. do 7. oktobra 2016.

Žalba na Dragana Mitrovića koja je stigla na adresu DKPT-a

Po završetku misije Ured TAIEX-a u Bruxellesu zaprimio je prigovor prevoditeljice Maje Kološ, koja je bila angažovana u okviru misije. Ona tvrdi da ju je Mitrović vrijeđao i diskriminisao, te je od DKPT-a zatraženo izjašnjenje o navedenom. No, ova žalba je gurnuta u stranu i nikad nije razmatrana. Zbog čega pritužba na Mitrovića nije razmatrana, pitali smo čelništvo DKPT-a, ali opet odgovora nema.

Oslobođenje je imalo uvid u detalje Mitrovićevog skandaloznog ponašanja, za koje je Kološ navela da je bilo krajnje uvredljivo. Između ostalog, ona je navela da je dobila zadatak u svojstvu prevodioca u misiji TAIEX-a, koja se odnosi na procjenu i upravljanje sistemom izvještavanja o incidentima JHA IND/EXP63223 od 3. do 7. oktobra 2016

Tokom prethodnih zadataka susretala sam se sa neprijatnim situacijama uzrokovanim Mitrovićevim provokativnim ponašanjem. Međutim, tokom ove misije ne samo da me je prekidao kad god bi mu se ukazala prilika za to već se miješao i u sam prevod iako uopšte nije vladao engleskim jezikom. Naglasak misije bio je na utvrđivanju odgovarajućih lokalnih termina za softversku aplikaciju koju će koristiti policijske jedinice, pri čemu je ispravna terminologija od izuzetne važnosti. Kad god bih detaljno objasnila šta bi svaki od termina mogao značiti, jasno ostavljajući mogućnost stručnim osobama koju od navedenih opcija da koriste, rečeno mi je “da sam tu da prevodim, a ne da nudim mišljenja”, na ponižavajući i podrugljiv način, ističe Kološ.

Ured TAIEX-a u Bruxellesu zaprimio je prigovor Maje Kološ, koja je bila angažovana u okviru misije. Ona tvrdi da ju je Mitrović vrijeđao i diskriminisao

Navela je da je Mitrović išao do te mjere da je čak insistirao da prevede doslovno “po njegovom mišljenju, kad je žena na čelu policijskog odjeljenja, stvari krenu loše”, što je ujedno bio, naglašava, njegov komentar na vijest da je žena na čelu policijskih struktura u Rumuniji. Sve je kulminiralo posljednji dan.

– Jedan od učesnika je prokomentarisao da se pojam “nekategorizirani put”, kako je prevedeno u aplikaciji, treba promijeniti u “nekategorizovani put”. I pored toga što ekspertima nije bilo jasno šta je bit samog komentara, pri tome gledavši u isti pojam, a i svaka promjena zahtijeva dodatno vrijeme i posao na aplikaciji, objasnila sam da su i jedan i drugi pojam tačni. Mitrović mi je istog trenutka naredio: “Napustite sobu s obzirom na to da ste već upozoreni”. Dva eksperta su bila prisutna, dok su dva bila u drugoj prostoriji. Obavijestila sam ih da sam izbačena i otišla. Kao profesionalni prevodilac nikad nisam doživjela toliko poniženje tokom 13-godišnje karijere, potcrtala je.

Od našeg izvora saznajemo da je Mitrović 2020. godine bio na dodatnim provjerama u OSA, zbog kontakata koje je imao sa Bezbednosno-informativnom agencijom Srbije. U to vrijeme, kako je poznato, na čelu OSA bio je Osman Mehmedagić Osmica, koji je u pritvoru. Naš sagovornik tvrdi da je upravo zbog činjenice da je bio u kontaktu sa BIA i na dodatnim provjerama, Mitrović morao izgubiti pristup tajnim podacima, a ujedno i posao.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

No, to se nije desilo. Naprotiv, Mitrović je ekspresno prošao provjere i nastavio da radi. Pisanim putem obratili smo se rukovodstvu OSA i tražili odgovor na pitanje da li je Mitrović bio na dodatnoj provjeri i, ako jeste, kako je moguće da uprkos svemu ima pristup tajnim podacima i da je ostao na poslu? Umjesto odgovora, muk i iz OSA.

Kako nam novinarska profesija nalaže, htjeli smo da čujemo i drugu stranu priče. Kontaktirali smo Mitrovića, koji nam je nimalo ljubaznim tonom tek poručio da nije raspoložen da odgovara na pitanja.

– Vi dobro znate da sam ja policijski službenik i nikakve izjave niti želim niti mogu davati. Sve što imate od pitanja možete uputiti na instituciju, tako da ne mogu odgovarati na bilo koje pitanje, rekao je Mitrović


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija