Pripremaju se novi protesti u Tuzli: “Svaka budala je danas naoružana”

Pripremaju se novi protesti u Tuzli: “Svaka budala je danas naoružana”


Dok se pripremaju novi protesti zbog nedužno izgubljenih života u Tuzli, postavlja se pitanje ko snosi odgovornost za ovakve tragedije i koliko je društvo postalo nemoćno suočavajući se s nasiljem nad ženama.

Femicid, odnosno ubistvo žena zbog njihova spola, postaje alarmantan problem u Bosni i Hercegovini. Sociolozi ističu da je društvo postalo ženomrzačko, a istraživanja potvrđuju ovu zabrinjavajuću dinamiku. Broj žrtava nasilja raste iz godine u godinu, s paralelnim povećanjem broja muških počinilaca nasilja u porodici. Alarmantno je što je samo 35% slučajeva procesuirano, ostavljajući mnoge žrtve bez pravde.

Zijada Pamuković, tetka Nizame Hećimović, žrtve nedavnog femicida, izražava očaj nad nedostatkom odgovora od strane sistema: “Neko bi trebao da podnese račun građanima, na način da neke glave moraju biti u tim strukturama skinute. I u Sarajevu i u Tuzli. Svaka budala je danas naoružana, može kupiti pištolj na crno. Vidite kako to rezultira.”

Odgovornost se traži i od strane građana, koji pozivaju na strožiju kaznenu politiku i izmjene zakona.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo, ističe potrebu za donošenjem zakona usklađenih s evropskim standardima o zaštiti, prevenciji i borbi protiv nasilja te njihovo maksimalno sprovođenje.

Ipak, iako je Bosna i Hercegovina ratificirala Istanbulsku konvenciju prije više od deset godina, malo je postignuto u izmjeni zakonskog okvira.

Alma Kratina iz Komisije za ravnopravnost polova FBiH naglašava za N1: “Ova komisija je u prošlom mandatu uputila u parlamentarnu proceduru nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji je u dobroj mjeri usklađen sa Istanbulskom konvencijom. Nažalost, ni vlada ni ova sada ne pokazuju odgovornost da konačno pristupe izmjeni zakonskog okvira koji imamo u FBiH.”

Iako su održani brojni protesti, čini se da Bosna i Hercegovina stagnira u rješavanju problema femicida. Društvo se suočava s izazovom promjene kulture i sistema koji često ostavljaju žene nemoćnima. Potrebno je zajedničko djelovanje institucija, zakonodavstva i civilnog društva kako bi se stvorilo okruženje u kojem će žene biti zaštićene od nasilja, a nasilnici odgovarati za svoje zločine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija