“Duboko sam razočarana što se na ovaj način poigrava s imenom dr. Ismeta Gavrankapetanovića”

“Duboko sam razočarana što se na ovaj način poigrava s imenom dr. Ismeta Gavrankapetanovića”


Zbog postupka federalnog ministra zdravstva ali i svega što prati imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a oglasila se i njegova sestra Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović zastupnica u Skupštini KS i delegat u Domu naroda PFBIH. U ime porodice, ona je uputila kratku izjavu medijima.

– Kao neko ko najbolje poznaje empatiju prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, posvećenost pacijentu, organizovanje zdravstvene ustanove u najtežim periodima, duboko sam razočarana da je njegovo ime uopšte došlo u kontekst da se na ovaj način poigrava sa svim tim.

Kada pomislim da dolaze neka nova i bolja vremena za našu lijepu zemlju, ubrzo shvatim da to nažalost nije tako – navodi Gavrankapetanović-Smailbegović.

Nadam se da ce generacije koje dolaze doživjeti da BiH bude lijepo i ugodno mjesto za život, dodala je.

Podsjećamo

Federalno ministarstvo zdravstva na čelu s ministrom Nediljkom Rimcem nije dalo saglasnost na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na čelu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu čime je završena višemjesečna trakavica.

Ministarstvo je Upravnom odboru KCUS-a dostavilo i obrazloženje u kojem piše zbog čega je donesena ovakva odluka.

“Prije, a i nakon donošenja Odluke privremenog Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kojom je prof. dr. I. Gavrankapetanović imenovan za generalnog direktora, kao i prije primitka takve Odluke u Federalnom ministarstvu zdravstva, kao i nakon primitka iste, pristižu prijave na, kako se to navodi, ‘nepravilnosti i kršenja prava’ od različitih fizičkih osoba, njihovih punomoćnika, i institucija.

Predmetnim prijavama se, citirano, navodi kako ‘postoji visok stepen sumnje da predloženi kandidat ne ispunjava tražene uslove’, pri čemu se preciziraju takvi navodi i nepravilnosti, te, ističe se dalje, da federalni ministar ‘prije davanja saglasnosti na izbor i imenovanje sve navedene činjenice provjeri i time spriječi osnovanu sumnju na inženjering u postupku izbora i imenovanja”, naveli su na početku obrazloženja iz Mnistarstva.

Kako dalje navode, Upravni odbor im je 29. decembra prošle godine dostavio “isključivo i jedino” popratni akt i Odluku o izboru, bez bilo kakve adekvatne dokumentacije.

Postupajući u skladu s načelom zakonitosti i savjesnosti, odgovorno se odnoseći prema javnim institucijama i ulaganjem dužne pažnje, a kako bi se otklonile iznesene ‘osnovane sumnje’, Federalno ministarstvo je zatražilo dostavu konkursne dokumentacije te se, po primanju iste, pristupilo provjeri radi koje se, u cilju razrješenja određenih stavki, ovo Ministarstvo obratilo upitima Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Dalje kažu kako dokumentaciju javnog poziva primaju 23. januara koja podrazumijeva Uvjerenje Ekonomskog fakulteta o završenom drugom ciklusu studija kojim je Gavrankapetanović stekao akademsku titulu “magistar menadžmenta smjer Upravljanje kvaliteto u zdravstvu” uz napomenu da je “uvjerenje privremenog karaktera do izdavanja diplome”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija