BHRT: Ostajemo bez stručnih kadrova zbog niskih i neredovnih primanja

BHRT: Ostajemo bez stručnih kadrova zbog niskih i neredovnih primanja


Iako je odluka o odobrenih 10 miliona maraka za javne servise objavljena u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, taj novac još uvijek nije na računu BHRT-a, jer je potreban potpis iz Vijeća ministara BiH.

Elektroprivreda BiH pozvala je menadžmente BHRT-a i Federalne televizije na sastanak u srijedu, na kojem bi trebala biti ponuđena rješenja za nastavak naplate RTV takse.

“Dok zaposlenici BHRT-a i dalje čekaju na zarađene, a neisplaćene plate, stručni kadrovi odlaze”, kažu iz BHRT-a.

Zbog neriješene finansijske situacije i neatraktivnih plata za inženjere i IT sektor, javni servis ostaje bez stručnih kadrova, zaslužnih da program stigne u domove gledalaca. Stučnjaka na tržištu rada gotovo da više nema. Iz Odjela za razvoj navode da je one koji su dostupni teško pridobiti. Stručnjaci i majstori svog posla proteklih decenija isporučivali su signal građanima naše zemlje, prenoseći znanja na mlađe kolege.

“Tehnika u BHRT-u je uvijek bila rasadnik znanja. Brojni danas uspješni inžinjeri i uspješni poslovni ljudi su svoje prve korake počeli upravo u tehničkim kapacitetima BHRT-a. I danas, ako nekoga “prevarimo” da krene s angažmanom u BHRT-u, on se zbog loših primanja u prosjeku zadržava šest mjeseci.”, kaže Muhamed Žerić, rukovodilac Odjela za RTV razvoj i projektovanje BHRT-a.

Stručnjaci smatraju da se već godinama ne pokušava sistemski riješiti situacija. Odnos prema BHRT-u odražava odnos prema državi, a javni servis često postaje talac političkih sukoba.

“Ukoliko se pogleda urednička politika, jasno je da je BHRT slobodan i da izvještava na način koji je za dobrobit društva. Mislim da u realnosti dezinformacija, političke zarobljenosti, takav servis je krucijalan za ono što je ovom društvu potrebno, a to je veća informisanost i veći pristup informacijama kako bi se napravio pritisak na političke elite da krenemo na evropskom putu.”, kaže Denis Džidić, direktor BIRN-a.

Iz BHRT-a se na kraju zahvaljuju podršci građana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija