Reis Kavazović: Budimo budni zbog domovine!

Reis Kavazović: Budimo budni zbog domovine!


Sa zalaskom sunca u nedjelju nastupa ramazan, sveti mjesec za muslimane širom svijeta, mjesec posta, dobra, ibadeta i početka objave Kur’ana.

Povodom toga, o radosti zbog ramazana i Gazi kao sramoti cijelog čovječanstva, muslimansko-jevrejskoj inicijativi za mir, ali i situaciji u BiH, za „Avaz“ je govorio reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović.

Moja upozorenja, prije nego kritike, kojima skrećem pažnju onih koji odlučuju u naše ime i koji su preuzeli odgovornost na javnim pozicijama, dolaze od brojnih članova i pripadnika Islamske zajednice, ali i građana ove zemlje koji od nas očekuju da i mi kažemo ono što oni govore i misle, ali se njihov glas ne čuje.

Ni Islamska zajednica ni ja lično nemamo želju da se bavimo dnevnom politikom, ali o krupnim pitanjima koja se tiču budućnosti ove države i našeg naroda uvijek ćemo imati jasan stav. Spremni smo, kad takve stavove iznesemo, da čujemo i kritike i neslaganja, ali na nama je da slobodno govorimo.

Plašite li se za budućnost BiH?

– Budućnost ove zemlje je zagarantirana dok god je kćeri i sinova koji su joj vjerni i koji su spremni za nju se žrtvovati. Pitanje je samo koliko će nas neke neodgovorne politike iscrpljivati i kolika će cijena njenog opstanka biti.

Ove politike podjela i mržnje i sanjanja nekih etnički čistih „velikih“ država samo dovode do toga da nam mladi ljudi odlaze, da nas zaobilaze investicije i da živimo u društvima koja imaju sve manje slobode, a sve više korupcije i jednoumlja. Ja sam u stalnom kontaktu s građanima ove zemlje, i s mladima, i siguran sam u budućnost ove zemlje, ali moramo biti budni jer je očito da ima neodgovornih koji bi zbog ličnih interesa riskirali budućnost ovih ljudi.

Ne znam otkud tolika mržnja i zloba kod nekih političara

Šta su prepreke potpisivanju ugovora IZBiH s državom?

– Politizacija i zlonamjernost. Ne znam otkud tolika mržnja i zloba kod nekih političara. Očita je namjera da se Islamska zajednica i muslimani diskriminiraju ne samo na onim područjima s kojih su protjerani nego i u čitavoj državi. Apsurd je da potpisivanje ovog ugovora godinama blokiraju oni koji Bošnjake optužuju za neku navodnu želju za dominacijom i majorizacijom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija