U Republici Srpskoj neće biti povećanja cijene električne energije

U Republici Srpskoj neće biti povećanja cijene električne energije


Generalni direktor Еlektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je večeras u programu Alternativne televizije neće biti povećanja cijene električne energije.

Rekao je i da je uvažena apelacija Nebojše Vukanovića Ustavnom sudu onako kako je on apelirao, veće račune bi dobilo 86 odsto građana.

“Svako ima pravo da podnese apelaciju na bilo koju odluku ili lokalne ili republičke vlasti. To ne znači da svaka apelacija može da pomogne građaninu.

Ovoga puta je bila apelacija od nekih opozicionara koji su probali to da iskoriste kao da će da vrate cijene električne energije nazad.

Međutim, ЕRS je sačinila prijedlog kako bi se mogle napraviti tarifne grupe još prije dvije godine. Uputili smo na analizu Regulatornoj agenciji za energetiku koja je po Zakonu o električnoj energetici nadležna da uvodi novu tarifnu metodologiju. Tim sistemom smo zaštitili 86 odsto građana.

Građani koji su trošili do 800 kilovat časova električne energije su imali snižene računa ili iste. Oni koji su trošili iznad su dobili veće račune. Međutim, kada se pravila nomentaura u samoj odluci Regulatorne agencije ispalo je da su se i od 500 i 1500 našli se u istoj tarifnoj grupi.

Po toj tarifnoj grupi je bilo moguće ispostaviti tri različita računa”, kaže i objašnjava da jedna tarifna grupa ne može imati tri “podtarifne grupe”.

“Ustavni sud gledajući pravno je bio pravno kada je rekao da je to u istoj grupi, ali nije poništio vrijednosno grupe. Samo treba uskladiti nazive. Međutim, pojedinci iz opozicije, Vukanović prvenstveno, je pokušao da poništi.

Da je urađeno onako kako je to on apelirao Ustavnom sudu Republike Srpske, desilo bi se da bi 86 odsto građana imalo povećanje cijena električne energije.

Zato je bilo važno da je rukovodstvo Srpske sa najodgovornijim ljudima sjelo i vidjelo da je to u suštini samo pravna forma imenovanja tih grupa. Neće doći do pomjeranja cijena električne energije građanima”, rekao je Petrović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija