Rudnik Medna zagadio vodotoke koji se ulijevaju u rijeku Sanu, prijeti ekološka katastrofa

Rudnik Medna zagadio vodotoke koji se ulijevaju u rijeku Sanu, prijeti ekološka katastrofa


Rudnik Medna kod Mrkonjić Grada, osim što je zatrpao parcele mještana, zagadio je vodotoke koji se ulijevaju u rijeku Sanu. Analiza vode Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pokazuje zagađenje teškim metalima, ali nadležni ne reaguju.

Ekolozi, ribolovci i mještani upozoravaju da prijeti ekološka katastrofa.

Rudnik uglja u selu Medna, nadomak Mrkonjić Grada, narušio je životnu sredinu, ali i živote mještana. Pojedinim mještanima su zatrpane parcele za koje nisu obeštećeni. Površina rudnika je, kažu, bar tri puta veća od planirane – 3 hektara. Najteže im je palo zagađenje potoka i rječice Medljanke koja se ulijeva u Sanu.

Potok Grabovac prolazi kroz rudnik iz kojeg su se mještani snabdijevali vodom. Nekada poznat po čistoj vodi, a danas zagađen teškim metalima.

“U gornjim dijelovima Medne je teže ima puno jalovina stvara se odron u potok Grabovac, to dolazi u rijeku Medljanku i od njega se muti sva voda, prija par dana bila skroz žuta. Ovdje je pretežno staro stanovništvo, nema tu da se neko može puno pobuniti.”, kaže Dalibor Pavlović, mještanin Medne.

Malobrojne mještanke sa žalom pričaju o vremenu prije rudnika kada su pili vodu iz Medljanke. Sada, kažu, toliko je zagađena da nije ni za stoku ni za navodnjavanje. Jedno i žalosno šta nam rade, kaže mještanka sa suzama u očima.

“Čula sam da je to zagađenje otišlo preko Ključa, Sane i da se ljudi žale. Ne znam šta da vam kažem, jad i čemer i ovako nas malo ima.”, govori Radmila Klepić, mještanka Medne.

Prema Ekološkoj dozvoli, potok je morao biti zaštićen od uticaja eksploatacije rude i ostati u prvoj klasi kvaliteta. Analize pokazuju da je u četvrtoj kategoriji otpadnih voda. Ekolozi upozoravaju da je rudnik uništio i turističke potencijale ovom selu.

“Kada je bila studija uticaja i proces izdavanja dozvola mi smo podnijeli tužbu protiv svih dokumenata gdje smo prepoznali manjkavosti i u startu smo znali da ovaj rudnik i njegov rad može prouzrokovati degradaciju životne sredine.”, govori Vladimir Topić, Centar za životnu sredinu Banja Luka.

Zamućenu vodu primijetili su ribari u Ribniku i Ključu. Kažu da je sve manje pastrmke, a primijetili su i mrtve ribe.

Pogledajte prilog BHRT-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija