Koliko ima natprosječno inteligentnih u BiH: Najviši izmjereni IQ u Bosni i Hercegovini 156

Koliko ima natprosječno inteligentnih u BiH: Najviši izmjereni IQ u Bosni i Hercegovini 156


Glasnogovornica Mensa BiH, Dragana Čolaković, podijelila je svoje uvide o testiranju inteligencije, definiciji inteligencije te kriterijima za članstvo u Mensi. U razgovoru za Klix.ba, istaknula je da osoba mora postići rezultat koji pripada dvije ili manje od dvije posto populacije kako bi postala član Mensa-e.

Testiranje inteligencije u Mensi BiH koristi standardizirane testove poput Advanced Progressive Matrices Set II (APM II), koji su verificirani od strane Mense International.

Rezultat na ovom testu mora biti viši od onog koji postiže 98 posto opće populacije, odnosno minimalno 133 po Bineovoj, odnosno 148 po Katelovoj skali.

Čolaković pojašnjava da, uprkos mnogim definicijama, inteligenciju čine sposobnost učenja iz iskustva, prilagođavanje novim situacijama, razumijevanje apstraktnih pojmova te korištenje stečenih znanja za snalaženje u okolini. Ističe da je inteligencija potencijal, a ne potpuno razvijena sposobnost, te da rad i trud igraju ključnu ulogu u iskoristivosti tog potencijala.

Članovi Mense dolaze iz različitih sfera života, s različitim interesima, profesijama i obrazovnim profilima. Ono što ih povezuje jest visok IQ i specifični procesi razmišljanja koji omogućuju široko sagledavanje problema, brzo, kritičko i analitičko razmišljanje te usvajanje novih znanja.

Testovi inteligencije fokusiraju se na različite aspekte kognitivnih sposobnosti pojedinca, koristeći zadatke koji mjere verbalnu, matematičku, logičku, prostornu inteligenciju i druge.

Mensa BiH pritom koristi testove koji su verificirani i standardizirani na velikim uzorcima populacije.

Glasnogovornica naglašava da članstvo u Mensi BiH obnavlja se godišnje, a broj članova varira između 300 i 500. Dosadašnji rezultati pokazuju da je najviši izmjereni IQ u Bosni i Hercegovini 156, što osobu svrstava u jedan posto populacije s potencijalom da postigne takav rezultat.

Testiranje u Mensi BiH temelji se na urođenoj, logičkoj inteligenciji i ne mjeri ekstrovertnost ili introvertnost osobe. Nakon položenog testa, rezultat vrijedi do kraja života, s pravom na tri testiranja, uz minimalni razmak od 12 mjeseci između dva testa. Rezultati su poznati samo kandidatu i psihologu Mense.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija