Termalni potencijal kod Kaknja: Decenijama stoji neiskorišten

Termalni potencijal kod Kaknja: Decenijama stoji neiskorišten


Uprkos dugogodišnjem postojanju, termalni izvor kod Kaknja ostaje neiskorišten. Je li uzrok nemar ili nedostatak svijesti o potencijalu? Postoje li konkretni koraci nadležnih za unapređenje i investiranje u banjski turizam? Ekipa BHRT-a istražila je situaciju na terenu.

Ljekovita svojstva vode iz termalnog izvora kod Kaknja dobro su poznata. S temperaturom od oko 57 stepeni Celzijusa na površini, voda obiluje ljekovitim svojstvima. Međutim, iako je potencijal očigledan, već desetljećima ostaje neiskorišten.

Načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević, ističe različite mogućnosti korištenja termalne vode.

“Osim u banjskim lječilištima, voda se može iskoristiti i za toplifikaciju naselja ili za zagrijavanje plastenika i staklenika. S fondovima EU, vjerujemo da možemo pronaći pravo rješenje za iskorištavanje ove vode”, navodi Bajtarević.

Ministar privrede ZDK, Samir Šibonjić, ističe važnost kvalitetnih analiza i definiranja svrhe korištenja termalne vode.

“Potrebno je odrediti kako će se koristiti ova voda i napraviti kvalitetne analize. Mi želimo razvoj privrede ZDK, a to zahtijeva iskorištavanje svih prirodnih i ljudskih resursa”, naglašava Šibonjić.

Općina Kakanj poziva zainteresirane investitore na saradnju kako bi pronašli optimalno rješenje za iskorištavanje termalnog potencijala. Dosadašnje korištenje vode uglavnom je ovisilo o privatnoj inicijativi mještana.

Uprkos potencijalu i ljekovitosti vode, studije i prijedlozi stručnjaka ostali su neiskorišteni. Prema riječima stručnjaka, voda zadovoljava visoke standarde kvalitete te nudi raznolike mogućnosti primjene. Međutim, izostala je realizacija ideja koje su formulisane prije više desetljeća.

Dok se čeka daljnji razvoj situacije, termalni potencijal kod Kaknja i dalje ostaje neiskorišten resurs koji bi mogao donijeti značajne koristi za razvoj banjskog turizma.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija