Nezadovoljstvo u RS-u: Štrajk i sat obustave rada u pravosudnim institucijama

Nezadovoljstvo u RS-u: Štrajk i sat obustave rada u pravosudnim institucijama


U Republici Srpskoj, pravosudne institucije organizirale su sat vremena potpune obustave rada kao dio štrajkačke straže, nakon 20 dana generalnog štrajka, zahtijevajući veće plaće i pravednije uvjete, dok iz Vlade RS-a poručuju da su spremni za pregovore.

Zaposlenici traže povećanje plaća, u skladu s rastom nosilaca pravosudnih funkcija, te dodatne pogodnosti poput toplih obroka i regresa. Razgovori s resornim ministarstvom nisu donijeli pomak, što je dovelo do nastavka sindikalnih akcija.

Radnici izražavaju razočaranje nedostatkom razumijevanja za njihove zahtjeve te apeliraju na predstavnike vlade da se aktivno uključe u rješavanje problema kako bi se postiglo obostrano zadovoljstvo.

„Nismo dokoni, nama nije dosadno, mi smo vrlo odgovorni ljudi, ali hoćemo da živimo kao ljudi, da možemo da hranimo svoju djecu. Sama činjenica da je moralo doći do ovoga je poražavajuća, jer bih ja rado da živim u državi gdje je vladavina prava, poručuje Tatjana Bajlović, daktilograf u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Iz Ministarstva pravde RS-a tvrde da su otvoreni za nove pregovore te da žele pronaći rješenje kako bi pravosudne institucije počele normalno funkcionirati.

Unatoč prethodnim sastancima s ministrom pravde, pregovori nisu donijeli željene rezultate, ali sindikati ostaju otvoreni za daljnje razgovore kako bi se postigao kompromis.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija