Ambasada Rusije upozorava na “pokušaje destabilizacije BiH od strane SAD-a i Velike Britanije, uz nelegitimnog štićenika Schmidta

Ambasada Rusije upozorava na “pokušaje destabilizacije BiH od strane SAD-a i Velike Britanije, uz nelegitimnog štićenika Schmidta


Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuiranih nastojanja Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da destabiliziraju situaciju u Bosni i Hercegovini putem svog nelegitimnog štićenika, Christiana Schmidta, kojeg su imenovali kao Visokog predstavnika.

Ova izjava uslijedila je nakon nedavnih tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, kao i nakon reakcije Ambasade SAD u BiH koja je podržala Schmidtovu odluku.

U saopćenju Ambasade Rusije istaknuto je da Visoki predstavnik u BiH može biti imenovan isključivo uz odobrenje Vijeća sigurnosti UN te da bez tog odobrenja nijedan kandidat ne posjeduje mandat Visokog predstavnika niti “kompleks alata ‘bonskih ovlaštenja'”.

Stoga se Schmidtove odluke smatraju nelegalnima i bez pravnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu, tvrde iz Ambasade Rusije.

Dalje se ističe da izmjene zakonodavstva u BiH moraju biti rezultat dijaloga legitimnih predstavnika tri jednakopravna konstitutivna naroda BiH i dva entiteta, uz poštovanje širokih ustavnih ovlaštenja.

Uvođenje “neokolonijalnih inicijativa” iz anglosaksonskih ambasada u Sarajevu direktno se smatra kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Ruska Federacija je njegov garant, ističe se u saopćenju.

Ambasada Rusije ubjeđena je da konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine imaju puno pravo da poduzmu mjere radi zaštite dejtonskih temelja zemlje i njenih entiteta od vanjskih napada.Stoga insistiraju na hitnom i potpunom prestanku međunarodne supervizije u BiH te na prenošenju potpune vlasti lokalnim stranama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija