Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava Delimustafiću

Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava Delimustafiću


Ustavni sud Bosne i Hercegovine nedavno je usvojio apelaciju Alije Delimustafića, osobe optužene za organizirani kriminal i druga kaznena djela, u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu kretanja i prebivališta.

Ova odluka dolazi nakon što je Delimustafićeva apelacija istaknula propuste Kantonalnog suda u Sarajevu u vezi s nepravilnostima u provođenju kontrola izrečenih mjera zabrane svaka dva mjeseca.

Iako su te mjere bile dodijeljene Delimustafiću, Sud je primijetio da Kantonalni sud nije pravilno provodio propisanu praksu. Posebno zabrinjavajuće je što se suđenje u ovom predmetu još uvijek nije niti započelo, iako je prošlo više od šest godina od potvrđivanja optužnice.

U svojoj odluci, Ustavni sud ističe da su mjere zabrane Delimustafiću nekoliko puta ublažene, no to uglavnom proizlazi iz odluka Ustavnog suda koje su reagirale na kršenje osnovnih ljudskih prava. Kantonalni sud u Sarajevu nije promptno odlučio o Delimustafićevoj žalbi, što je predstavljalo dodatno kršenje prava na pravično suđenje i djelotvoran pravni lijek.

Delimustafić je optužen zajedno s još 16 osoba i nekoliko pravnih subjekata za organizirani kriminal u vezi s nezakonitim knjiženjem i preprodajom nekretnina. Optužnica tvrdi da je Delimustafić od 2009. do 2016. organizirao kriminalnu grupu koja je nelegalno knjižila i preprodavala nekretnine, uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva, stvarajući imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

U svojoj odluci, Ustavni sud također naglašava da je potrebno hitno djelovanje Kantonalnog suda kako bi se ispitalo je li primjena mjera zabrane još uvijek opravdana, kao i da bi se osiguralo da se pravda brzo i učinkovito sprovede. Osim toga, Sud je istaknuo potrebu za reformama u pravosudnom sistemu kako bi se osiguralo pravično i efikasno suđenje za sve optužene, te kako bi se spriječile povrede temeljnih ljudskih prava u budućnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija