Crna lista: Čavara se žali da ne može primati platu

Crna lista: Čavara se žali da ne može primati platu


Marinko Čavara, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i funkcioner HDZ-a BiH, uputio je pismo Vijeću ministara zbog blokade svog računa od strane banke, što mu je onemogućilo primanje plate.

Situacija je rezultat obavijesti banke da će mu račun biti blokiran zbog sankcija koje je uvela Kancelarija za kontrolu stranih sredstava SAD (OFAC). Dodatno, nijedna druga banka nije bila spremna otvoriti račun za Čavaru.

Ovaj slučaj je samo jedan od mnogih, jer su banke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH počele zatvarati račune pravnim i fizičkim licima na crnoj listi OFAC-a.

Među njima su i humanitarna organizacija kćerke predsjednika RS Gorice Dodik, čije su računi nedavno ugašeni, kao i firme povezane s njom i njenom porodicom.

Ova situacija dodatno ukazuje na ozbiljnost problema, s obzirom na nedavno gašenje računa firmi kao što su “Agro voće” i “Global liberty”, čiji je suvlasnik Igor Dodik, brat Gorice Dodik.

Čak je i firma “Inžinjering BN”, koja je u vlasništvu bivšeg predsjednika Boračke organizacije RS Save Cvjetinovića, suočena s istim problemom nakon što je Cvjetinović također stavljen na crnu listu OFAC-a.

Ministrica finansija RS Zora Vidović koja je rekla medijima da se zatvaranjem računa onemogućava poslovanje i opstanak kompanija, što dalje ima negativne posljedice na ekonomski sistem.

„Pravna lica u slučaju gašenja računa apsolutno ne mogu da funkcionišu. Oni kojima su računi ugašeni se snalaze na razne načine, otvaraju druge firme, ali to nije normalan rad. Ta pravna lica neće moći normalno da rade“, ocijenila je Vidović za Capital nedavno.

Ona je kao primjer navela upravo „Integral“, ističući da je to naša najbolja i najveća kompanija koja se bavi izgradnjom puteva i niskogradnjom.

„Oni su takođe pod sankcijama, i imaju veliki problem, imaju čak kredite međunarodnih institucija, od EBRD-a, Svjetske banke… za velike poslove koje rade, ali eto i njima zatvaraju račune“, rekla je ministarka.

Ovoj kompaniji nisu ugašeni svi računi, ali ako se to desi, to će izazvati ogromne probleme.

Iz „Autoputeva RS“ nisu odgovarali na pozive Capitala, ali kako nezvanično saznaju zatražili su instrukciju od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tome kako će oni postupati u vezi sa finansiranjem dionice autoputa Pet C koji gradi Integral ukoliko banke ovoj firmi blokiraju i ugase račune zbog sankcija OFAC-a.

„Ako EBRD zbog crne liste obustavi finansiranje, odnosno plaćanje „Integralu“, niko ne zna šta će se dalje dešavati, ali sasvim izvjesno je da će doći do blokade i zaustavljanja radova“, kaže naš sagovornik, dodajući da „Integral“ zapošljava više od 700 radnika čija egzistencija će biti direktno dovedena u pitanje ako banke ovoj firmi blokiraju račun.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija