Austrijska ministarka Alma Zadić ima stalnu policijsku pratnju: “Prijete joj jer je Bosanka”

Austrijska ministarka Alma Zadić ima stalnu policijsku pratnju: “Prijete joj jer je Bosanka”


Ministarka pravosuđa Austrije Alma Zadić, koja je rođena u Bosni i Hercegovini, govorila je za Danas.

Zadić je prva austrijska ministarka koja ima migrantsko porijeklo. Iz rodne Tuzle izbjegla je 1994. u Beč, gdje je završila pravni fakultet, da bi zatim otišla u na američki Univerzitet Columbia u New Yorku, na dalje usavršavanje.

Zbog porijekla često je na meti uvreda i prijetnji desnih grupacija, te joj je dodeljena i 24-satna policijska zaštita.

“Nadam se da ubuduće neće biti važno gdje je, na primjer, sljedeća ministarka rođena. Nadam se da to neće biti relevantno pitanje. I da se budući ministri, ukoliko imaju drugačiju pozadinu, neće susretati sa onim sa čim sam se ja susretala na početku svog mandata.

Na početku mandata bilo je dosta predrasuda i govora mržnje, čak i prijetnji, ali također sam dobila brojne poruke podrške. I baš te poruke su me osnažile.

Iako i sad nakon četiri-pet godina imam policijsku pratnju, u Austriji imam veliku podršku za moje konsekventno i neprestano zalaganje za nezavisno i otporno sudstvo.

Rođena sam u BiH, ali sam odatle otišla kada sam imala deset godina. Smatram se Austrijankom, ali sam svjesna svojih balkanskih korijena”, rekla je Zadić.

Ispričala je i jednu anegdotu.

“Kada me pitaju za koga bih navijala da igraju Bosna i Hercegovina i Austrija u fudbalskoj utakmici, ja odgovorim da je to isto kao kad bi pitali majku sestara Willimas za koga bi navijala, za Serenu ili Venus”, izjavila je Zadić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija