Upozorenje Mehmedovića: Povratak za pregovarački sto Dodiku bi značio pristajanje na ucjene i podjelu BiH

Upozorenje Mehmedovića: Povratak za pregovarački sto Dodiku bi značio pristajanje na ucjene i podjelu BiH


Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed, iznio je svoje zabrinutosti u vezi s pozivom Delegacije EU političkim liderima da se vrate za pregovarački sto.

Mehmedović smatra da takav korak znači pristajanje na ucjene Milorada Dodika, što je, prema njegovom mišljenju, neprihvatljivo.

Uoči ovog poziva, Dodik je postavio niz zahtjeva, uključujući povlačenje izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Mehmedović tvrdi da bi pristanak na Dodikove ucjene značio prihvatanje ciparskog modela za BiH, što bi, prema njegovim riječima, bilo negativno za zemlju.

Delegacija EU također nije oduševljena potezom visokog predstavnika Schmidta, ističući da takav korak treba biti posljednja opcija, nakon iscrpnog ispitivanja svih drugih mogućnosti.

Mehmedović dalje objašnjava svoje viđenje trenutne situacije, opisujući je kao “ciprizaciju”. Prema njegovim riječima, Dodik je zajedno s Vučićem započeo proces ciprizacije Bosne i Hercegovine i Kosova.

On tvrdi da Srbija želi ostvariti kontrolu nad Republikom Srpskom i sjevernim dijelom Kosova te da je odbacivanje izmjena Izbornog zakona Schmidta dio tog procesa kako bi se osigurala kontrola nad polovicom BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija