Foto: Klix.ba
Nakon neispunjenih obećanja za subvenciju: Mladi pripremaju tužbu i prosvjede protiv Vlade KS

Nakon neispunjenih obećanja za subvenciju: Mladi pripremaju tužbu i prosvjede protiv Vlade KS


Grupa mladih koji su korisnici subvencije za stambeno zbrinjavanje u Kantonu Sarajevo najavljuje podizanje kolektivne tužbe protiv Vlade KS zbog nedostatka odgovora na njihove zahtjeve za dodatnim sredstvima, priopćeno je danas.

Ova neformalna grupa mladih, koji su bili obuhvaćeni javnim pozivom za subvenciju, izražava nezadovoljstvo iznosom subvencije od 4.800 KM umjesto očekivanih 10.000 – 12.000 KM. Kako ističu, kriteriji su bili promijenjeni, a broj prijavljenih je bio veći od očekivanog, što je rezultiralo nižim iznosima subvencije za sve korisnike.

“Prošlo je više od mjesec dana, a da nismo dobili odgovor KS. Odgovor nismo dobili mi, mladi s konačne liste za rješavanje stambenog pitanja za 2023. godinu, a nisu dobili ni zastupnici Admela Hodžic, Aljoša Čampara i Vedrana Vujović koji su podnijeli inicijative za rješavanje problema isplaćenog najmanjeg iznosa od 2017. godine od kada postoji ovaj javni poziv” navode mladi.

Dodajući da su već uputili dva zahtjeva Vladi KS za dodatnih 5.200 KM subvencije po korisniku, mladi izražavaju frustraciju zbog nedostatka reakcije unutar predviđenog roka od 30 dana.

“Prema dostupnim informacijama na stranici Vlade KS, niti jedno ministarstvo nije imalo u potpunosti ispunjen budžet 2023. godine. Na osnovu podataka, oko 150 miliona KM je preliveno iz budžetske 2023. godine u budžetsku 2024. godinu. Dakle, oko 10 posto ukupnog budžeta iz prošle godine je likvidno. Šta čeka Vlada KS? Naše nove proteste? Obavještenje Ombudsmenu, Delegaciji EU u BiH i stranim ambasadama. Ovako se bori protiv mladih. Dosta smo čekali”, ističu.

Ističući da je novac dostupan, s obzirom na preraspodjelu budžetskih sredstava iz prethodne godine, mladi planiraju intenzivirati svoje aktivnosti ukoliko ne dobiju odgovor od Vlade KS.

“Već smo pisali Ombudsmenu za ljudska prava, pisat ćemo i Delegaciji EU, ambasadama u BiH, organizovat ćemo nove proteste sve do izbora, i u krajnjem slučaju, već smo u pripremi kolektivne tužbe prema Vladi KS. Osnov za tužbu postoji, već smo u razgovorima sa advokatima. Stoga, očekujemo reakciju Vlade KS u što skorijem roku”, zaključuju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija