Schmidt najavio sastanak s Vučićem

Schmidt najavio sastanak s Vučićem


Visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je putem Twittera svoj sljedeći sastanak s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

“Radujem se razgovorima sa svim relevantnim akterima u okviru mojih dejtonskih ovlaštenja i mandata, s ciljem očuvanja mira, integriteta i stabilnosti u BiH”, istaknuo je Schmidt, potvrđujući važnost kontinuiranog angažmana Međunarodne zajednice u procesima u Bosni i Hercegovini.

Ovo najavljeno susretanje dolazi u kontekstu nedavnih političkih događaja u Bosni i Hercegovini, nakon što je Schmidt prošlog utorka nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona. To je izazvalo reakciju Milorada Dodika, koji je sazvao posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i usvojio nacrt entitetskog Izbornog zakona, najavivši daljnje zatezanje situacije u zemlji.

S druge strane, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, već je najavio izazovna vremena za Srbiju, što su izjave koje su postale prilično uobičajene.

Unatoč naporima Milorada Dodika da delegitimizira visokog predstavnika, Schmidt je nastavio svoje aktivnosti u zemlji. Vučić i Schmidt su već ranije održavali sastanke, unatoč Dodikovim osporavanjima, te činjenici da je Dodik navodno zabranio službenicima u Republici Srpskoj da se sastaju s njim. Osim toga, tvrdi se da je Dodik Schmidtu zabranio ulazak u Republiku Srpsku, iako je Schmidt putovao u ovaj entitet Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija