Pucanje gume: Sudski vještak upozorava na opasnost pri brzinama preko 140 km/h

Pucanje gume: Sudski vještak upozorava na opasnost pri brzinama preko 140 km/h


Pri velikim brzinama, pucanje guma predstavlja jednu od najopasnijih situacija s kojima se vozač može suočiti na cesti. Bez obzira na vrstu gume – ljetnu ili zimsku – postoji rizik od pucanja, posebno ako dođe do presijecanja gume nekim oštrim predmetom na cesti, poput komada željeza.

Saobraćajni stručnjak i sudski vještak Goran Husinec ističe za Dnevno da su brzine veće od 140 kilometara na sat kritične te da tada postoji velika opasnost od pucanja gume na oštrim predmetima na cesti. Preporuka vozačima je da se pridržavaju ograničenja brzine, posebno na autocestama, gdje je preporučena maksimalna brzina od 130 km/h.

Uprkos tome, guma može puknuti i na manjim brzinama. Saobraćajni stručnjak Husinec objašnjava da će vozač primijetiti snažno lupanje i naglo bacanje volana lijevo i desno. To su prvi znakovi pucanja gume.

Važno je čvrsto držati volan i pokušati automobil zaustaviti što prije. Na autocesti, važno je zaustaviti se na zaustavnoj traci, nikako na lijevoj strani ceste. Vozač bi trebao kočiti odmjereno, ali snažno, kako bi spriječio gubitak kontrole nad vozilom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija