Budućnost sarajevske Remize sve aktuelnija: Predloženo i da postane zelena površina

Budućnost sarajevske Remize sve aktuelnija: Predloženo i da postane zelena površina


Pitanje budućnosti tramvajskog i autobuskog depoa, odnosno Remize sarajevskog preduzeća GRAS, postaje sve aktuelnije u javnosti. Dok Kantonalno ministarstvo saobraćaja ima jasan plan, postoje i drugi prijedlozi koji se tiču korištenja tog prostora.

Remiza se već decenijama nalazi na svojoj trenutnoj lokaciji, a neki tvrde da to nije slučajno. Smatra se da je odabir lokacije bio planski, kako bi se osiguralo da svakom vozilu treba otprilike jednako vremena za dolazak na liniju na kojoj saobraća, kao i za povratak u Remizu.

Međutim, veliki investicioni ciklus pokrenut prije nekoliko godina podrazumijeva plan potpune rekonstrukcije Remize.

Prema informacijama koje ima Klix.ba, plan Ministarstva saobraćaja je da se Remiza koristi isključivo kao tramvajski depo, dok bi se autobuski depo premjestio na drugu lokaciju, s Rajlovca kao jednom od potencijalnih opcija. Također, planira se i modernizacija trolejbuskog depoa.

Konačna sudbina Remize će biti određena urbanističkim planom. Trenutno je u toku javna rasprava o urbanističkom planu, nakon koje će biti utvrđen konačni prijedlog. Neki politički subjekti su predložili da Remiza postane zelena površina, odnosno park.

Iako postoje glasine da će Remiza biti izmještena nakon izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, najizglednije je da će ostati na trenutnoj lokaciji zbog pokrenutih aktivnosti u cilju njene modernizacije.

U svakom slučaju, budućnost Remize će zavisiti od odluka i planova nadležnih institucija, uzimajući u obzir i potrebe javnog prevoza i urbanističke planove grada Sarajeva.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija